Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Muistin heikkeneminen haastaa asumista

Muistin heikkeneminen on haaste arjen sujuvuudelle ja samalla myös omatoimiselle asumiselle. Väestön ikääntyessä myös muistisairaudet yleistyvät ja samalla ne vääjäämättä yleistyvät myös taloyhtiöissä. Esteettömyyden käsitettä onkin syytä laajentaa kattamaan myös muistisairauden näkökulma. Millaisilla toimilla muistisairas voi elää mahdollisimman pitkään turvallisesti omassa kodissaan? Miten naapurit voivat toimia kun huoli muistisairaan turvallisuudesta herää?

Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ja Varsinais-Suomen Muistiyhdistys selvittivät muistisairaiden asumiseen liittyviä asioita laajalla kyselyllä. Vastaajina oli taloyhtiöiden hallituksen jäseniä ja isännöitsijöitä.

Ensi sijaisena toimenpiteenä nousi esiin yhteydenpito muistisairaan omaisiin ja läheisiin. Säännöllisellä yhteydenpidolla saadaan usein tilannetta helpotettua ja asumisturvallisuutta parannettua. Tämä edellyttää kuitenkin aktiivista omaisten yhteystietojen keräämistä sekä mahdollisuutta puuttua asiaan.

Omaisten lisäksi yhteydenpitoa ja yhteistyötä haluttiin viranomaisten suuntaan. Vastaajat toivoivat kolmikantaan muistisairas tai lähiomainen – hallitus – isännöitsijä vahvemmin myös sosiaali- ja terveydenhuollon panosta mukaan. Yleinen kokemus tuntuu olevan, että muistisairaat jäävät liian usein naapureiden ja taloyhtiön vastuulle. Lisäksi taloyhtiö ei saa tietoa viranomaisilta, vaikka joissakin tapauksissa yhteydenpito parantaisi selvästi muistisairaan henkilön asumisturvallisuutta.

Kiinteistöliitto ja Muistiyhdistys ovat laatineet taloyhtiöiden avuksi muistilistan muistisairauksien varalta:

  • Muistisairaus kannattaa ottaa puheeksi taloyhtiössä asukkaiden ja omaisten kanssa.
  • Taloyhtiö ei voi ilman lupaa luovuttaa osakkaan tietoja ulkopuolisille vaikka tarkoitus olisi auttaa.
  • Muistisairaiden asukkaiden omaisten yhteystiedot voidaan näiden luvalla kerätä taloyhtiön, isännöinti- tai huoltoyhtiön rekisteriin.
  • Vanhuspalvelulain mukainen huoli-ilmoitus kannattaa tarvittaessa tehdä viranomaisavun saamiseksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *