Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Muistathan hissiavustuksen?

Lähes joka toinen suomalainen kerrostalo on edelleen ilman hissiä.  On arvioitu, että Suomessa on yli 40.000 porrashuonetta, joissa ei ole hissiä. Väestön ikääntyessä tämä on ongelmallista – hissi pidentää vuosilla aikaa, jonka vanhus voi asua omassa kodissaan. Toki hissi helpottaa myös muiden asukkaiden, esimerkiksi lapsiperheiden, arkea huomattavasti.

On arvioitu, että hissitalossa vanhus voi asua kotonaan jopa 8 vuotta kauemmin kuin hissittömässä talossa.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää edelleen avustuksia uuden henkilöhissin asentamiseksi kerrostaloon. Avustusten tarkoituksena on edistää kotona asumista mm mahdollistamalla liikuntarajoitteisten pääsy asuin- ja yleisiin tiloihin. Kerrostalossa on oltava vähintään kolme asuntoa ja kaksi kerrosta.  Avustusta voi saada silloin kun tehdään täysin uusi hissi eli porrashuoneessa ei ole aiemmin ollut hissiä. Vanhan hissin korjaamiseen tai uusimiseen avustusta ei voi hakea.

Hissiavustuksen määrä voi olla enintään 45 % hissin rakentamisen kustannuksista. Avustusta tulee hakea etukäteen eikä rakennustöitä saa aloittaa ennen avustuspäätöstä muutoin kun hakemalla erityistä aloituslupaa. Vuodelle 2019 on varattu yhteensä 35,5 miljoonaa euroa käytettäväksi hissi- ja esteettömyysavustukseen. Molempien hakuaika on jatkuva ja avustuksia myönnetään niin kauan kuin määrärahaa rittää.

Esteettömyysavustusta voi hakea liikkumisesteiden poistoon. Se soveltuu esimerkiksi kulkuluiskien rakentamiseen hissille pääsemiseksi tai ns porrashissin rakentamiseen. Esteettömyysavustusta voidaan rajoitetusti myöntää myös hissin esteettömyyskorjauksiin kuten pysähdystasojen lisäämiseen tai kääntöovien vaihtamiseen liukuoviksi.

Osa kaupungeista maksaa lisätukea

Jotkin varsinaissuomalaiset kaupungit – mm Turku ja Naantali – myöntävät hissihankkeeseen tukea joka tulee ARAn avustuksen lisäksi. Turussa tuki on 5.000 euroa hissiä kohden ja sen saamisen edellytyksenä on, että myös ARA on myöntänyt kohteelle avustusta. Naantalin kaupunki myöntää hissin rakentamiseen 10 % tuen jonka saamisen edellytyksenä on niin ikään ARAn myöntämä avustus.

Kannattaa muistaa, että myös asunto-osakeyhtiöstä voi tulla hankintalain tarkoittama hankintayksikkö, jos se saa hissihankintaan yli 50 % julkista tukea ja hankkeen hinta ylittää 150.000 euroa. Ratkaisevaa on hankinnan aloittamisen hetki ja se, paljonko tukea tuolloin on myönnetty.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *