Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Monenlaisia lukkoja ja avaimia

Taloyhtiöistä löytyy monenlaisia lukkoja ja lukitusjärjestelmiä. Näillä pyritään estämään pääsy taloyhtiön eri kohteisiin ja suojaamaan omaisuutta, tiloja ja kotirauhaa.

Tyypillisesti jokaisen huoneiston ovessa on lukko, johon on pääsy vain huoneiston haltijan avaimilla. Huoneiston avaimen lisäksi lukko voidaan avata ns yleisavaimella. Suositeltavaa on, että yhtiössä on erillinen yleisavain jolla pääsee huoneistoihin sekä toinen ns huoltoavain, jolla pääsee teknisiin tiloihin ja yhteistiloihin. Suurissa kiinteistöissä kannattaa jakaa yleisavaimet toiminnallisesti järkeviin kokonaisuuksiin ja välttää suuria avainsarjoja. Yhtiöissä kannattaa aina käyttää Finanssialan Keskusliiton hyväksymiä lukkoja ja lukitusliikkeitä jotka myös vahinkovakuutusyhtiö on hyväksynyt.

Taloyhtiössä on kiinnitettävä erityistä huomiota yleis- ja muiden avainten säilyttämiseen. Yhtiössä olisi hyvä nimetä henkilö, joka vastaa avainhallinnasta ja lukituksesta. Avaimia tulee säilyttää huolellisesti lukitussa kassakaapissa tai avainkaapissa siten, ettei yksittäisiä avaimia voida helposti yhdistää tiettyihin kohteisiin. Avaimia luovutetaan vain kuittausta vastaan siten, että aina tiedetään, missä yksittäiset avaimet ovat.

Asuntomurto tehdään tyypillisesti takalukitsemattoman lukon teljen kautta. Takalukitus onkin hyvä, helppo ja halpa keino estää asuntomurtoja. Myös telkisuojaraudoituksia kannattaa käyttää lukkojen suojaustehon lisäämiseen. Osakas tai yhtiö voi lisäksi asentaa huoneiston oveen erillisen varmuuslukon, joka hidastaa tehokkaasti murtautujan sisäänpääsyä. Varmuuslukon murtamisesta jää yleensä myös murtautumisjäljet, mikä helpottaa rikoksen todentamista.

Alkuperäisten ja muiden yhtiön asentamien lukkojen kunnossapidosta vastaa yhtiö. Mikäli osakas kuitenkin kadottaa huoneiston varsinaisen lukon avaimen, vastaa hän itse uuden avaimen teettämisestä. Jos avain sen sijaan esimerkiksi katkeaa lukkoon, vastaa yhtiö avaimen ja lukon korjauskustannuksista ellei avaimen katkeamiseen liity osakkaan tuottamusta, esimerkiksi vääränlaista avaimen käyttöä. Osakas vastaa itse asentamansa turvalukon, varmuusketjun tai muun murtosuojauksen kunnossapidosta. Osakkaalle voi tulla vastuu myös oven korjauksesta, mikäli huoneiston ovesta ei tarvittaessa päästä kiireellisesti sisälle osakkaan itse asentaman turvalukon takia.

Useissa taloissa on ns putkilukkoja eli rakennuksen ulkokuoressa olevia avainsäiliöitä. Tällaisessa säiliössä saadaan säilyttää avainta, jolla pääsee ulko-ovesta ja teknisten tilojen ovista. Yleisavainta, jolla pääsee huoneistoihin, ei tule säilyttää putkilukossa.

Lukituksissa tulee aina muistaa myös turvallisuus, erityisesti poistumisturvallisuus. Uloskäytävien ja ulos johtavien tilojen ovissa tulee käyttää vain lukkoja, jotka saa aina hätätilanteessa sisäpuolelta auki ilman avainta. Lukitustoimet eivät saa muutenkaan haitata paloturvallisuutta tai olla ristiriitaisia niihin liittyvien viranomaismääräysten kanssa.

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *