Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Miten vältät lutikat?

Kanssani matkustaneet ovat jo tottuneet erikoiseen matkarutiiniini: ensimmäiseksi hotellihuoneessa kurkistan sänkyjen alle ja tarkistan patjojen alustat. Nostelen lakanoita ja käytän tarvittaessa matkapuhelimen lampputoimintoa jos en muuten näe.  Vasta tämän jälkeen saa avata matkalaukut ja asettua taloksi. Miksi ihmeessä?

En halua suin surminkaan saada matkatuliaisiksi lutikoita. Niitä voi saada paremmistakin majoituslaitoksista. Suosittelenkin samaa konttausrutiinia kaikille aina uuteen hotellihuoneeseen mennessä. Lutikat jättävät usein sängyn ja patjan alapohjiin mustia pieniä täpliä eli ulostejälkiä. Jos näet niitä niin poistu tavaroinesi huoneesta ja vaihda mieluiten koko hotellia. Ei ole helppoa, mutta ei ole helppoa myöskään päästä lutikoista eroon jos tuot niitä matkatavaroidesi mukana.

Matkalaukun lisäksi lutikat tulevat tyypillisesti huoneistoihin käytettyjen huonekalujen mukana. Vaikka kierrätys onkin ekologista ja suositeltavaa, en itse ottaisi käytettyä sohvaa tai patjaa asuntooni muuta kuin siistiltä ja hyvältä tutulta. Roskiksiin tai nurkkiin hylättyjä huonekaluja ei kannata missään nimessä poimia mukaan, ellei niitä pysty kylmä- tai lämpökäsittelemään.

Kylmäkäsittely tarkoittaa useiden tuntien pakastamista ja lämpökäsittely useiden tuntien saunottamista vähintään 60 asteessa. Myös pesu vähintään 60 asteessa hävittää lutikat. Tuholaistorjujilla on olemassa tätä varten kontteja, joihin mahtuu isommatkin tavarat kuten huonekalut.

Mikäli varotoimista huolimatta huomaat kodissasi lutikoita, ota HETI yhteys isännöitsijään. Älä yritä itse hävittää niitä, koska voit vain pahentaa ongelmaa kun lutikat saavat pidemmän ajan lisääntyä ja levitä muihin asuntoihin. Lutikoiden torjuntaan tarvitaan ammattimainen tuholaistorjunta, kotikonstein se ei onnistu.

Lutikoita ei tarvitse hävetä. Ne eivät liity epäsiisteyteen tai hygieniaan mitenkään, vaan enemmänkin huonoon tuuriin. Ja todennäköisyyteen – lutikoiden lisääntyessä myös todennäköisyys saada niitä esimerkiksi matkoilta on lisääntynyt huomattavasti.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *