Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Miten teillä siivotaan?

Enkä tarkoita nyt kotisiivousta vaan taloyhtiön yhteisten tilojen siivousta.  Joillakin taloyhtiöillä on palkkalistoilla siivooja tai siivouksesta huolehtiva talonmies, mutta selkeästi yleisintä on ostaa palvelu siivous- tai kiinteistönhoitoalan yritykseltä.

Siivouksen perusvaatimus on, että yhteiset sisätilat kuten porraskäytävät, varastot, sauna- ja pyykkitilat yms ovat terveyden näkökulmasta riittävän siistit. Usein terveyden näkökulmasta riittävä ei kuitenkaan ole viihtyvyyden kannalta riittävä, vaan asukkaat haluavat siivoukselta enemmän.

Siivouksen tilaaminen ja valinta lähtee aina liikkeelle yhtiön tarpeista. Hallituksen pitäisi siis määritellä esimerkiksi, missä kunnossa porraskäytävät pidetään ja paljonko elämisen jälkiä saa näkyä ennen siivousta.  Kuinka usein pyörävarastot siivotaan – onko tahti erilainen kesäisin ja talvisin? Millaisia lattiamateriaalit ovat – pitääkö niitä perussiivouksen lisäksi vahata tai kiillottaa ja kuinka usein?

Myös asuinympäristö ja asukkaat vaikuttavat siivoustarpeeseen.Kaupungin keskustassa asfaltin keskellä hiekkaa kulkeutuu vähemmän sisälle kuin luonnon keskellä asuttaessa. Jos lapsia ja lemmikkejä on paljon, kulkeutuu porraskäytäviin todennäköisesti myös runsaammin likaa.

Siivousfirman valinnassa ei kannata tuijottaa vain hintaa. Halvalla saa varmasti huonoa siivousta, mutta hyvän siivouksen eteen kannattaa nähdä vaivaa. Siivous on perusasia, jonka kaikki osakkaat huomioivat ja josta tulee helposti palautetta jos se on huonosti hoidettu. Jos porraskäytävän siivoamiseen on kustannussyistä määritelty liian vähän aikaa, ei osaavakaan siivooja saa aikaiseksi hyvää jälkeä. Jos on tilattu siivous kerran viikossa niin silloin tahrat poistetaan porraskäytävistä kerran viikossa, ei sen useammin.

Asukkaita kannattaa myös ohjeistaa ja kannustaa siisteyteen. Huolehtikaa, että yhtiön alueella on riittävästi roskiksia, ralleja, kenkäharjoja ja kuramattoja. Siisteys lisää siisteyttä – roska päivässä ja kaksi parhaassa on hyvä periaate myös taloyhtiössä.

3 kommenttia

  1. Entä jos siivous myydään kiinteistönhoidon katteettomana lisänä, paljoa ei voi odottaa. Yhtiössä tilanne on se, että kuka tekee halvimmalla ei mitään. Kolme asiaa ratkaisee: raha, raha ja raha. Ongelma on myös tiedonkulussa ja kommunikaatiossa yleensä. Jos yhtiöllä ei ole varaa peruspuhdistuksiin ja erikoissiivouksiin, ei ole siivoojan syy, että lattiat kuluu, kattoon jää tahrat, ym. Sitten tarvitaankin jo maalaria ja remonttifirmaa. Kulunutta pintaa ei kuitenkaan saa siivoamalla uudeksi. Kun seitsemän vuoden aikana ei vahauksia tms kyselyistäni huolimatta suoritettu ollenkaan, halusin että asia kirjataan yhtiön omaksi päätökseksi, sillä tilanne vaikutti jo työsuojelukysymykseltä: miksei siivooja siivoo täällä? No, sittemmin on kaikki muuttunut ja yhteistyö toimii mainiosti.

    1. Hyvä jos olette saaneet siivouksen sujumaan. Osaavakaan siivooja ei pysty ihmeisiin jos aikaa työlle ei varata riittävästi. Halvin ei välttämättä ole edes riittävän hyvä.

  2. Miten meillä siivotaan? Harvoin mutta tarpeeksi. Kissanpissat ja -yrjöt kloriittirievulla, muu enintään fairyvedellä. Ei ole astmaa kellään eikä talo homeessa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *