Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Miten taloyhtiö digitalisoituu?

Digitalisaatio on päivän sana myös taloyhtiöissä. Niiden digitalisoitumista perään kuulutetaan ja pohditaan keinoja edistää asiaa. Välillä tuntuu, että digitalisaatio on kuin taloyhtiöstrategia tai strateginen ajattelu. Sitä tapahtuu koko ajan, mutta kaikilla on vähän erilainen ja epäselvä näkemys sanan sisällöstä ja siitä, mitä asia oikeasti esimerkiksi taloyhtiössä tarkoittaa.

Digitalisaatio voi taloyhtiössä tarkoittaa esimerkiksi sähköistä asiointia. Sitä, että isännöitsijäntodistuksen tai saunavuoron voi tilata sähköisesti milloin ja missä vain. Taloyhtiön kotisivuille tallennetaan tietoja taloyhtiöstä, yhtiökokouspöytäkirjoja, taloyhtiön tiedotteita ja muuta materiaalia. Asumiseen liittyvien asioiden hoito helpottuu ja yksinkertaistuu kun sen voi tehdä ajasta ja paikasta riippumatta.

Digitalisaatio voi olla myös monikanavaista viestintää. Ilmoitustaulun ja paperitiedotteen rinnalla osakkaat voivat valita tekstiviestin, sähköpostin tai facebook –sivut. Erilaisille viesteille voi sopia eri kanava. Sähköiset kanavat tuovat rutkasti lisää vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia taloyhtiön viestintään.

Digitalisaatio muuttaa kiinteistönhoitoa ja ylläpitoa. Erilaiset etävalvontajärjestelmät ja sähköiset systeemit hoitavat esimerkiksi ilmanvaihtoa, jäähdytystä, sähkönjakelua, valaistusta ja kulutusseurantaa. Järjestelmät lisäävät asumismukavuutta ja asumisen turvallisuutta lähes huomaamatta.

Digitalisaatio voi helpottaa hallituksen työtä monella tapaa. Se mahdollistaa pääsyn erilaisiin tietokantoihin ja järjestelmiin. Osa kokouksista voidaan tarvittaessa pitää sähköisinä, jolloin säästetään niin aikaa kuin rahaakin. Digitalisaatio tarjoaa hallituksen jäsenille uudenlaisia mahdollisuuksia kouluttautua ja hankkia tietoja.

Tulevaisuudessa digitalisaatio tulee koskettamaan kaikkia osakkaita sähköisen asunto-osakerekisterin myötä. Järjestelmän valmistelu on käynnistynyt maa- ja metsätalousministeriössä. Tavoitteena on, että kaikki asunto-osakkeet siirtyvät lähivuosina sähköiseen rekisteriin – vastaavaan kuin arvo-osuusjärjestelmä osakeyhtiössä.

Suurin osa taloyhtiöidenkin osakkaista hoitaa jo mm pankki- ja viranomaisasiat sähköisesti –muita vaihtoehtoja ei enää juurikaan ole tarjolla. Taloyhtiöt tarjoavat yleensä myös paperia, puhelinta ja henkilökohtaista asiointia. Kehitys kulkee kuitenkin vääjäämättä kohti sähköisiä palveluja myös taloyhtiöissä.

1 kommentti

  1. …kaikki lähtee taloyhtiön valokaapeloinnista ja tämän tärkeys on vaikea saada asukkaiden kaaliin…

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *