Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Miten haluat tulevaisuudessa asua?

Minä haaveilen tulevaisuuden asumisesta, jossa jääkaappi täyttyy ja pyykkikone tyhjenee itsestään, imuri vie pölypallerot suihinsa minun töissä ollessani, ulko-ovi avautuu ja valot syttyvät kun ajan autotalliin ja voisihan ne tohvelit ja teekupillinenkin – perjantaisin skumppalasillinen – odotella oven pielessä.

Isännöintipäivillä Turussa keskusteltiin mm tulevaisuuden asumisesta ja isännöinnistä. Professori Sirkka Heinonen Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta nosti esiin mm seuraavia asumisen tulevaisuuden trendejä :

Senioriasumisesta tulee valtakulttuuri. Vanhusten määrän lisääntyessä kaikki eivät voi siirtyä hoivakoteihin, vaan hoivaa on oltava tarjolla myös omaan kotiin. Kuulostaa hyvältä, mieluummin näen itseni autettuna vanhuksena tutussa ympäristössä kuin hoivakodissa. Tämä trendi edellyttää todennäköisesti olemassa olevien asuntojen korjaamisia sekä uudenlaista palvelutarjontaa.

Kuva: Kaisa Leiwo
Kuva: Kaisa Leiwo

Asumisen kulttuuri muuttuu. Tästä on jo vaikeampi saada kiinni. Heinosen mukaan esimerkiksi monipaikkaisuus lisääntyy: asutaan eri vuodenaikoina tai eri viikonpäivinä eri paikoissa. Joo, voisin viettää mielellään talvet Espanjassa, vaikkei tässä ehkä ihan ainoastaan sellaisesta monipaikkaisuudesta ole kysymys. Missä kotipaikkani silloin olisi? Kuka saisi vesimaksuni?

Monikulttuurisuus edellyttää tapojen tuntemista. Tämä trendi on kovin ajankohtainen nyt kun pakolaiskeskustelu ja koko tilanne velloo holtittomana. Kulttuuri näkyy voimakkaasti asumiseen liittyvissä tavoissa ja tottumuksissa. Joustavuutta tullaan varmasti tarvitsemaan puolin ja toisin.

Tietoteknologia helpottaa personointia. Joko nyt ollaan lähellä jääkaappi-pyykkikone-haavettani? Sen lisäksi, että voin mahdollisesti tulostaa sohvani 3D –tulosteena, voin toivon mukaan myös valita päivittäiset palveluni tietoteknologiaa hyödyntäen.

Asuinalueet eriytyvät elämäntapojen mukaan. Tämä kuulostaa kiehtovalta. Jo nyt Turustakin löytyy tiettyjä opiskelijavaltaisia alueita, vanhusvaltaisia alueita jne. Missä voisi olla jalkapalloharrastajien kortteli – Kupittaan tuntumassa? Entä minne intohimoiset neulojat sijoittuvat – lähiöön vai jokirantaan?

Kuva: Kaisa Leiwo
Kuva: Kaisa Leiwo

Asumiselta haetaan merkityksellisyyttä ja persoonallisuutta. Koti ei ole tulevaisuudessa vain seinät, tapetit ja sänky vaan osa omaa persoonaa ja kokemusta.

Nämä ajatukset tuovat vääjäämättä mieleeni taloyhtiön strategian. Jotta tulevaisuuden odotuksiin voidaan asuntosektorilla vastata, olisi taloissa hyvä miettiä omaa tulevaisuuden toimintatapaa ja strategiaa. Millaisille asukkaille ja millaisia asumispalveluja talossa tuotetaan? Kuka haluaa tulevaisuudessa asua minun talossani?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *