Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Miten ehkäistä tuhopolttoja?

Tuhopolttaja sytytti Turun Ursininkadulla sijaitsevan kerrostalon ullakolla tulipalon, jonka seurauksena ylimmän kerroksen asukkaiden huoneistot vaurioituivat asumiskelvottomiksi ja yli 60 asukasta jouduttiin evakuoimaan kodeistaan. Onni onnettomuudessa oli, että henkilövahingoilta vältyttiin, mutta aineelliset vahingot nousevat mittaviksi. Ullakosta paloi iso osa ja katto romahti osittain. Huoneistot kastuivat ja savustuivat ja vaativat isoa remonttia. Asukkaille ja naapureille jäi ahdistusta ja pelkotiloja tapahtuneesta – turvattomuuden tunne kestää pitkään.

Suomessa tehdään keskimäärin viisi tuhopolttoa joka päivä – vähintään yksi rakennus yritetään polttaa päivittäin. Tuhopolttojen ehkäisyä kannattaa siis taloyhtiöissä miettiä ja tehdä ainakin seuraavat toimenpiteet:

  1. Varmistakaa, että taloyhtiön kaikki alueet on hyvin valaistu. Suosikaa liiketunnistimella syttyviä ulkovaloja sekä porrastilojen ja käytävien valoja.
  1. Huolehtikaa ovien lukituksesta ja varmistakaa, että ovien sulkijalaitteet toimivat. Huolehtikaa, ettei asiattomien kulkijoiden ole helppoa päästä taloyhtiön tiloihin. Kiinnittäkää roskakorit, penkit yms siten, ettei niiden avulla voi rikkoa porraslaseja.
  1. Poistakaa irtain tavara rappukäytävistä, eteisistä ja tuulikaapeista. Niin ikävältä kuin se kuulostaakin, niin paloturvallisuuden takia lastenvaunujen, isojen joulukoristeiden, lehti- ja kirjapinojen yms säilyttäminen rappukäytävissä on syytää kieltää. Ylimääräinen irtain on ensinnäkin helppo sytyttää ja toiseksi tavaroista aiheutuu palaessa nopeasti tainnuttavia myrkkykaasuja.
  1. Älkää säilyttäkö palavaa materiaalia ulkoseinien vierellä. Jäteastioille on omat suojaetäisyydet, jotka on usein määritelty taloyhtiön vakuutusasiakirjoissa. Niitä kannattaa noudattaa. Parasta olisi sijoittaa jäteastiat omiin lukittaviin tiloihin.
  1. Kellareissa ja ullakoilla ei ole syytä säilyttää helposti syttyvää ja palavaa materiaalia. Järjestäkää vaikka häkkikomeroiden siivoustalkoot ja mahdollisuus toimittaa turha tavara kierrätykseen tai roskalavalle yhtiön kustannuksella. Todennäköisesti taloyhtiöiden varastoissa on paljon turhaa palavaa tavaraa, josta asukkaat olisivat valmiita luopumaan jos se tehtäisiin helpoksi.

Tuhopoltto on aina rikos. Siitä on myös käytetty nimikettä murhapoltto, mikä varsinkin taloyhtiöissä kuvaa tilannetta – ihmishenkiä vaarantuu aina kun asuintaloissa palaa. Tehdään kaikkemme näiden rikosten ehkäisemiseksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *