Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Mitä uusi vuosi tuo taloyhtiöille?

Suurella osalla taloyhtiöistä tilikausi on edelleen kalenterivuosi, jolloin uusi vuosi tuo ainakin uuden tilikauden. Tämä ei aina näy asukkaille konkreettisesti – vastikkeita ei välttämättä tarkisteta kalenterivuosittain varsinkaan jos yhtiössä ei pidetä syyskokousta. Tällöin vastikkeista päätetään keväällä pidettävässä vuosikokouksessa.

Taloyhtiöiden menot kasvavat

Kristallipalloon kurkistus ei näytä kovin ruusuista tulevaisuutta taloyhtiöille – menot näyttävät kasvavan ja mahdolliset tulot vastaavasti vähenevän.

Kiinteistöliiton mukaan kiinteistöjen ylläpidon kustannukset nousevat edelleen selvästi nopeammin kuin tulot tai kuluttajahinnat – vuodelle 2015 ennustetaan jopa yli 3 prosentin nousuvauhtia. Tämä on melkoisen kova tahti varsinkin kun nousu on jatkunut jo vuosia selvästi kovempana kuin yleinen kustannustason nousu. Käytännössä vastikkeita on siis todennäköisesti nostettava vuonna 2015, jotta taloyhtiöiden kasvavat kulut saadaan katettua.

Yleisen kiinteistöveron sekä vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveron ala- ja ylärajat nousevat vuonna 2015. Käytännössä tämä tarkoittaa, että 63 suomalaista kuntaa on pakotettu nostamaan kiinteistöveroja vuonna 2015, halusi tai ei. Vakinaisen asunnon veron alarajan korottaminen (0,37 % vuonna 2015 aiemman 0,32 sijasta) pakottaa 38 kuntaa nostamaan veroprosenttiaan.

Kuntien kiinteistöverotulot tulevat kasvamaan lähes 50 miljoonaa euroa korotusten ansiosta. Samalla hallitus on päättänyt, että vastaava erä vähennetään peruspalvelujen valtionosuudesta.

Vuonna 2015 nousee myös veroluokan 1 sähkövero noin 18 prosentilla – tähän luokkaan kuuluvat kotitaloudet ja suurin osa yrityksistä. Käytännössä korotus tulee näkymään suoraan sähkön hinnassa. Turku Energian arvion mukaan korotus tuo kerrostaloasunnolle keskimäärin alle euron lisämaksun kuukaudessa, mutta sähkölämmitteisessä omakotitalossa jo runsaan 5 euroa kuukaudessa.

Kuva: Kaisa Leiwo

Avustuksia jaossa niukasti

Korjaus- ja energia-avustukset niukkenevat – voisi melkein sanoa poistuvat – vuonna 2015. Avustuksia voi saada hissien rakentamiseen sekä erityisryhmien asuntojen korjaamiseen. Jos taloyhtiössä ei ole tarvetta uudelle hissille, niin käytännössä avustusta voi saada vain kosteusvaurion kuntotutkimukseen tai liikkumisesteen poistoon. Energia-avustuksia eivät taloyhtiöt voi käytännössä saada lainkaan.

Vuonna 2015 on taloyhtiöille tulossa perusparannuslainojen täytetakaus joka korvaa käytännössä aiemman perusparannusten korkotukilainoituksen. Takauksen uskotaan laskevan lainan hintaa taloyhtiöille ja edistävän erityisesti lähiöiden taloyhtiöiden perusparantamista.

Vaikka tulevaisuus näyttää jakavan niukkuutta myös taloyhtiöille, toivon silti kaikille taloille ja asukkaille hyvää ja ruusuista vuotta 2015! Asumisessa on kyse paljon muustakin kuin kustannuksista ja näilläkin ennusteilla budjetit saadaan kyllä tasapainoon. Taloyhtiöissä voidaan tehdä pienelläkin rahalla mukavia asioita – esimerkiksi talkoita, saunailtoja ja letunpaistoa pihagrillillä. Jos niukkuus voi tuoda mukanaan jotakin hyvää niin ehkäpä juuri yhdessä tekemistä ja yhteisöllisyyttä.

Kuva: Kaisa Leiwo

  1. 30.12 Turun Sanomissa uutisoidaan kaukolämmön hinnan korotus helmikuun alusta 1,24 eurolla per megawattitunti. Lisäksi veronkorotusten arvioidaan nostavan hintaa noin 3,5 euroa heti vuoden vaihteessa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *