Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Mitä tietoja huoneistotietojärjestelmästä saa?

Sähköinen asunto-osakerekisteri eli huoneistotietojärjestelmä on ollut Suomessa käytössä viime vuodesta lähtien. Sinne kerätään siirtymäkauden aikana tiedot asunto-osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Sähköinen merkintä korvaa jatkossa paperisen osakekirjan käytön esimerkiksi silloin kun osakehuoneisto vaihtaa omistajaa tai sitä käytetään lainan vakuutena.

Ennen vuoden 2019 alkua perustettujen taloyhtiöiden tulee siirtää osakeluettelon tiedot sähköiseen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2022 loppuun mennessä. Siirto tulee käsitellä taloyhtiön hallituksessa ja siitä ilmoitetaan osakkaille samalla lailla kuin yhtiökokouskutsu toimitetaan taloyhtiössä. Siirron jälkeen taloyhtiön ei enää tarvitse ylläpitää osakeluetteloa, vaan ylläpito siirtyy huoneistotietojärjestelmään, josta taloyhtiö saa ko tiedot maksutta.

Huoneistotietojärjestelmää ylläpitää Maanmittauslaitos, joka myös tarjoaa järjestelmän tietoja taloyhtiöiden, osakkaiden, viranomaisten ja muiden tietoa tarjoavien käyttöön. Ensi vaiheessa tietoja tarjotaan tulosteina, joita ovat osakeluettelo ja osakehuoneistotuloste.

Osakeluettelossa on perustiedot yhtiöstä, sen osakehuoneistosta ja niiden omistajista. Osakeluettelo on julkinen asiakirja, johon kenen tahansa on oikeus tutustua ja saada siitä kopio. Julkisessa osakeluettelossa ei ole esimerkiksi osakkaan syntymäaikoja ja osoitteita. Mikäli osakkaalla on turvakielto tai henkilötietojen luovutuskielto, ei tietoja merkitä tulosteeseen.

Osakehuoneistotulosteessa on yksittäisen huoneiston tiedot eli perustiedot yhtiöstä, huoneistosta, omistajista, panttauksista ja rajoituksista.  Rajoituksia ovat esimerkiksi omistajan konkurssi tai ulosmittaus, lesken hallintaoikeus, suojelupäätös sekä erilaiset vaihdannan rajoitukset. Osakehuoneistotulostetta käytetään esimerkiksi silloin kun osakkeet vaihtavat omistajaa eli tehdään asuntokauppa.

Tällä hetkellä tulosteita tehdään työpäivinä ja tilaus tulee tehdä vähintään 3 päivää ennen tulostuspäivää. Tulosteet tilataan Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelusta. Tilaamiseen on tulossa rajapintapalvelu kuluvan syksyn aikana, jolloin palvelun kautta voi tilata tulosteita ja tehdä kyselyjä huoneistotiedoista.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *