Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Mitä tehdä yhtiökokoukselle kun kokoontumisia rajoitetaan?

Kirjoitin jo pari viikkoa sitten koronaviruksesta ja taloyhtiöistä. Tuolloin kokoontumisia ei kuitenkaan ollut vielä rajoitettu ja näytti siltä, että kevään kokoukset asunto-osakeyhtiöissä voidaan pitää normaalisti. Tilanne muuttui kun maamme hallitus kielsi yli 10 hengen kokoontumiset. Ne yhtiökokoukset, joita ei ehditty vielä pitää, täytyy järjestellä uudelleen.

Mitä hallitus voi tehdä, jos asunto-osakeyhtiön varsinainen yhtiökokous on pitämättä ja yhtiön tilikausi on kalenterivuosi?

Asunto-osakeyhtiölain mukaan varsinainen yhtiökokous on pidettävä kesäkuun loppuun mennessä. Vielä emme voi tietää, mikä on tilanne esimerkiksi kesäkuussa – joko pahin koronavaihe on ohi vai vieläkö kokoontumisia rajoitetaan.

Isännöintiliitto ja Kiinteistöliitto suosittelevat yhteisesti, että taloyhtiöt hoitavat yhtiökokoukset etäyhteyksillä mikäli kokousta ei voida siirtää tulevaisuuteen. Asunto-osakeyhtiölain mukaan tämä on mahdollista, kunhan kokousta ei järjestetä kokonaisuudessaan teknisten apuvälineiden avulla. Käytännössä tämä siis tarkoittaa, että fyysisesti kokouspaikalla on läsnä esimerkiksi hallituksen puheenjohtaja ja isännöitsijä turvaohjeita noudattaen. Muut osakkaat osallistuvat yhtiökokoukseen etäyhteydellä.

Asunto-osakeyhtiön hallitus voi päättää, mitä etäyhteyttä yhtiökokouksessa käytetään. Yhtiökokouskutsussa tulee mainita etäosallistumisen mahdollisuus sekä antaa riittävän selkeät ohjeet, joiden avulla osakkaat voivat etäosallistua.

Suljettua lippuäänestystä voidaan käyttää vain mikäli taloyhtiön käytössä on äänestyksen mahdollistava sovellus. Todennäköisesti nämä ovat vielä harvinaisia Varsinais-Suomessa.

Taloyhtiöiden yhtiökokoukset saadaan siis pidettyä, vaikka kokoontumisrajoitukset jatkuisivatkin pitkään. Täytyy toivoa, että tämän kevään jälkeen etäkokoukset jäävät taloyhtiöiden pysyväksi kokouskäytännöksi. Sähköisistä kokouksista on puhuttu pitkään, mutta ne ovat lähteneet kovin hitaasti yleistymään. Ehkä tämä koronaepidemia on se asia, joka saa sähköiset kokoukset yleistymään.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *