Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Mitä tehdä kun naapurin äänet häiritsevät?

Tuttavani sai yhteydenoton taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalta. Naapuri oli ilmoittanut hallitukselle, että tuttavan koira haukkuu päivisin heidän poissa ollessaan ja häiritsee näin naapureita.

Asia oli ihan oikea, mutta menettelytapa loukkasi tuttavaa. Hän ihmetteli täysin aiheellisesti, miksi naapuri ei ollut häneen yhteydessä ennen hallituksen puheille menemistä. Tuttavani ei edes tiennyt, että hänen koiransa haukkuu yksin ollessaan.

Aloita keskustelemalla

Kannattaa aina ensin olla yhteydessä häiriön aiheuttajaan. Toki tässä tulee käyttää tervettä järkeä – jos epäilyttää, että naapurissa käytetään tai välitetään huumeita tai käynnissä on äänekäs riita, niin oikea kontakti on poliisi. Yllä kerrotussa koiratapauksessa sen sijaan olisi hyvin voinut olla yhteydessä suoraan koiran omistajaan.

Häiriön aiheuttaja ei välttämättä edes tiedä, että hän tai hänen koiransa häiritsee naapureita. Asia saattaa selvitä jo keskustelemalla ja sopimalla.

Ilmoita isännöitsijälle tai hallitukselle

Mikäli asia ei ratkea keskustelemalla tai keskustelu ei ole mahdollista, kannattaa olla yhteydessä hallitukseen tai isännöitsijään. Mitään taikakonsteja heillä ei kuitenkaan ole häiriöiden taltuttamiseksi.

Taloyhtiö voi antaa häiritsevälle osakkaalle epävirallisen huomautuksen tai virallisemman varoituksen, jossa myös uhataan huoneiston hallintaan otolla mikäli häiriöt eivät lopu.

Huoneiston hallintaan otto

Mikäli häiritsevä käytös ei lopu, voidaan huoneisto ottaa yhtiön hallintaan. Tätä ennen on huoneiston omistajalle kuitenkin annettava kirjallinen varoitus, jossa uhataan huoneiston hallintaan otolla. Varoituksen jälkeen on syytä odottaa hetkinen ja katsoa, loppuvatko häiriöt varoituksen jälkeen.

Hallintaan otto tarkoittaa sitä, että huoneisto otetaan kirjaimellisesti yhtiön hallintaan, häiritsevä osakas tai asukas muuttaa siitä pois, ja yhtiö vuokraa huoneistoa. Kustannusten yli jäävä tuotto tilitetään osakkaalle.

Hallintaan oton kynnys on taloyhtiössä melko korkea ja edellyttää vahvaa näyttöä häiriöistä. Usein naapureiden on varauduttava esimerkiksi todistamaan asiassa, mikäli häädettävä riitauttaa sen. Tähän naapurit eivät läheskään aina ole valmiita.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *