Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Mitä tehdä joulun ja uuden vuoden roskille?

Joulusta ja uudesta vuodesta kertyy helposti poikkeuksellisen paljon roskia. Tämän voi huomata myös kierrätyspisteissä, jotka pursuvat tavallisesti yli jo joulun pyhien jälkeen.

Mitä tehdä joulun roskille tai miten roskien syntymistä voisi ehkäistä jo ennalta?

Lahjojen paketoinnista syntyy helposti roskia

Lahjapaperit ja lahjanarut lajitellaan energia- tai sekajätteeseen. Lahjapaperit eivät siis sovi paperinkeräykseen mm niissä olevien pintavärjäysten ja teipinpalojen takia.

Hyväkuntoiset pakkaustarvikkeet, paperit ja narut kannattaa säilyttää ja uusiokäyttää seuraavana jouluna. Sodan nähneet isovanhempamme rullasivat käytetyt paperit ja narut aikanaan siististi, mikä meistä silloisista lapsista oli äärimmäisen huvittavaa. Nyt tämä tuntuu varsin ekologiselta ja nykyaikaiselta tavalta.

Lahjapaperin, teipin ja narujen lisäksi voit myös miettiä muita tapoja pakata joululahjat. Voisitko käyttää esimerkiksi sanomalehtipaperia, aikakauslehtipaperia tai kierrätettäviä ja uusiokäytettäviä pakkausvaihtoehtoja?

Pakkauksissa on monenlaista roskaa

Monet joulun pakkaukset sisältävät sekä muovia että kartonkia. Kartonkisen rasian sisällä voi olla muovinen lajittelualusta ja lisäksi rasia on päällystetty muovilla. Tällaisia pakkauksia ovat esimerkiksi joulukalenterit, suklaakonvehtirasiat sekä monet lelupakkaukset.

Muovi ja kartonki kannattaa erotella toisistaan ja lajitella muovin ja kartongin keräysastioihin. Mikäli alueella ei ole erillistä muovin keräystä, kuuluvat muoviroskat energiajätteeseen.

Kartonkiset pakkaukset kannattaa litistää ja pakata sisäkkäin ennen kartongin keräysastiaan laittamista.

Vältä ruokahävikkiä

Suunnittele pyhien ruokahankinnat siten, että hävikkiä syntyisi mahdollisimman vähän. Pakasta ylijäämäruoka tai käytä sitä keittoihin, laatikoihin ja pizzoihin.

Jähmetä kinkkurasva jääkaapissa ja laita se biojätteeseen. Viemäriin joutunut kinkkurasva tukkii helposti viemärin. Paistinrasvat voi myös viedä keräyspisteisiin joiden kautta ne päätyvät uusiutuvaksi dieseliksi.

Kaikki muukin ruokajäte kuuluu biojäteastiaan. Alumiiniset, pahviset ja muoviset pakkaukset lajitellaan asianmukaisesti keräysastioihin. Ne voi kevyesti huuhtaista tarvittaessa.

Uudenvuoden raketit ja tinat

Jos ammut raketteja niin kerää roskat viimeistään seuraavana aamuna sekajätteeseen. Varmista, että niissä ei ole enää syttymisvaaraa ennen jäteastiaan laittamista. Tähtisadetikkujen tikut laitetaan metallinkeräykseen.

Perinteisiä lyijypitoisia tinoja ei Suomessa enää myydä. Erilaisia vaihtoehtoisia tinoja on markkinoilla, ja halutessasi voit kokeilla esimerkiksi sulatettua sokeria tai mehiläisvahaa. Molemmat ovat biohajoavia vaihtoehtoja ja esimerkiksi mehiläisvahan voit sulattaa vuodesta toiseen uudestaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *