Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Mitä teet jos sähköt katkeavat?

Moni on oppinut sähkökatkoihin varautumisen kantapään kautta – oletko itse miettinyt mitä tehdä jos sähköt yhtäkkiä katkeavat? Suuri osa kodin laitteista toimii sähköllä joten sähkökatko vaikuttaa nopeasti asumiseen ja elämiseen.

Konkreettisia sähkökatkon seurauksia ovat välitön valaistuksen ja lämmityksen loppuminen. Pitkittyessään sähkökatko estää mm puhelinten ja tietokoneiden lataamisen eli yhteydenpito vaikeutuu huomattavasti. Kylmälaitteet alkavat lämmetä, koneet ja laitteet eivät toimi.

Niin taloyhtiöiden kuin yksittäisten osakkaiden olisi hyvä arvioida sähkökatkon riskit ja seuraukset sekä miettiä ennalta, miten asiaan voisi varautua. Taloyhtiössä luonteva väline tähän on pelastussuunnitelma, jossa voidaan myös ohjata asukkaita toimimaan oikein sähkökatkon aikana.  SPEK kehottaa nimeämään taloyhtiölle turvallisuushenkilöt, jotka voivat tarvittaessa ohjeistaa ja auttaa asukkaita. Tiedottamisen tarve ja toteutus on hyvä miettiä etukäteen. Asuinrakennuksissa on syytä miettiä, tarvitsevatko esimerkiksi vanhukset tai muut asukkaat apua sähkökatkon aikana.  Sähkökatko kuormittaa helposti viranomaispalveluja, jolloin yhteisöllisyyden ja naapuriavun merkitys korostuu.

Mikäli taloyhtiössä on väestönsuoja, voidaan sitä hyödyntää. Väestönsuojan vesisäiliöön voidaan varastoida vettä ja sinne voidaan järjestää mahdollinen kuivakäymälä sähkökatkon pitkittyessä.  Asukkaita on hyvä ohjeistaa ainakin seuraavissa asioissa:

–          Sähkökatkon aikana ei tule käyttää hissiä.

–          Kaikki auki jääneet sähkölaitteet on syytä sulkea.

–          Kylmälaitteiden ovia ei tule avata etteivät ne lämpene.

–          Ovet ja ikkunat on syytä sulkea ettei huoneisto jäähdy.

–          Pudonneiden sähköjohtojen lähelle ei saa mennä esim piha-alueella.

–          Vesijohtojen jäätyminen on pyrittävä estämään

–          Asukkaat voivat varata taskulamppuja, paristoja, käteistä ja ns kotivaran eli päivittäin tarvittavat elintarvikkeet ja lääkkeet muutamalle päivälle

Pitkittyneessä häiriötilanteessa kunnat vastaavat perushuollosta eli esimerkiksi hätämajoituksesta ja muonituksesta. Tavallisesti katkot ovat kuitenkin lyhyitä ja alueellisia. Jo vuorokauden mittainen sähkökatko hankaloittaa kuitenkin elämää varsin paljon – siihen kannattaa siis varautua etukäteen varsinkin myrskyvaroitusten aikana.

Kolmannen sähkökatkon jälkeen minäkin ymmärsin varata yöpöydän laatikkoon taskulampun – ensi kerralla ei tarvitse enää haparoida pimeässä pitkin kaappeja ja ihmetellä, missä ne taskulamput ovatkaan…

Kuva: Kaisla Pousi
Kuva: Kaisla Pousi

Turun Messuilla elokuun loppupuolella on luvassa paljon asiaa asumisesta ja mm sähkökatkoista. Turun Messut on lahjoittanut 6 kpl messulippuja arvottavaksi tämän blogin lukijoiden kesken. Kommentoi blogia viestillä Turun Messut 2015 / oma nimesi niin osallistut arvontaan.  Liput (3 kpl kahden lipun pakettia) arvotaan perjantaina 7.8 ja voittajien nimet julkaistaan blogin kommenteissa. Voit halutessasi jättää sähköpostiosoitteen jolloin saat tiedon voitosta suoraan sähköpostiin.

 1. Tahtoo messuille näkemään ja kokemaan messuelämyksiä 🙂 Siispä mukaan arvontaan.

 2. Turun Messut 2015 / Toni Virtanen
  toni.virtanen (a) gmail.com

 3. Lomailevat perheenjäsenet saivat kunnian toimia onnettarina ja arpoivat seuraavat voittajat:

  Päivi Linnavuori
  Jaana Lehtonen
  Anu Heimala

  Voitte laittaa sähköpostia kaisa.leiwo@isannointiliitto.fi niin kerron miten saatte lippunne.

  Onnittelut ja tervemenoa messuille!

  1. Anu Heimala luovutti liput uudelleen arvottaviksi ja kolmas voittaja on Tapio Siivonen. Onnea edelleen!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *