Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Mitä sinä voisit lainata naapurille?

Kotitalolehti lanseerasi vastikään Suomeen Sveitsistä tuodun idean: Naapurilainatarrat. Tarkoitus on, että asukas voi laittaa oveen tai postilaatikkoon tarran joka kertoo, mitä hän voi lainata naapurille. Tarroissa riittää repertuaaria kiikareista tikkaisiin ja juttuseurasta diskopalloon.

Idea on hyvä ja nähtäväksi jää, miten me suomalaiset siitä innostumme. Vähintäänkin juttuseura –tarran soisi löytyvän joka ovesta. Taloyhtiöissä on lukuisia yksinäisiä asukkaita, joille juttuseuralaina silloin tällöin olisi tervetullut piristys.

Monella meistä on kaapeissa runsaasti romppeita, joita käytetään kerran-pari vuodessa. Minun varastossani lojuu ainakin vähän käytetyt mehumaija, teltta, rattikelkka, saumuri ja halloweenasu. Diskopalloa en omista, mutta voisin ehkä joskus ottaa sellaisen lainaksi jos innostun järjestämään kotibileet. Tai ehkä paremminkin nuoriso voisi innostua…

Kun olin lapsi, oli ihan tavanomaista, että kerrostalossa naapurilta lainattiin sokeria, kananmunia tai ompelukonetta. Olen itsekin käynyt 2 dl mitan kanssa sokeria lainaamassa kun leipomisinspiraatio iski äkillisesti. Mihin tuo mukava tapa on kadonnut?

Lainareissuilla tulisi myös rupateltua naapurin kanssa ja lainaa palauttaessa toisen kerran. Paitsi, että lainaaminen siis helpottaa elämää, tuo se myös luontevia kohtaamisia naapurin kanssa. Uskon, että lainaaminen – ihan samalla tavalla kuin mikä tahansa kanssakäyminen naapurien kanssa – parantaa turvallisuuden tunnetta ja yhteishenkeä taloyhtiöissä.

Jos Sinulla on lainattavaa naapurillesi niin kerro siitä tarralla ovessa. Kuinkahan kauan mahtaa mennä ennen kuin ovikello soi ensimmäisen kerran?

Naapurilainoista löytyy materiaalia täältä:

Sveitsiläiset naapurilainatarrat

Suomalaiset naapurilainatarrat

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *