Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Mitä opit energiansäästöviikolla?

Viime viikolla vietettiin energiansäästöviikkoa, joka tällä kertaa suunnattiin erityisesti taloyhtiöille eli osakkaille ja asukkaille. Taloyhtiöiden hoitokuluista noin kolmasosa aiheutuu lämmityksestä, kiinteistösähköstä sekä vesi- ja jätevesikuluista. Näiden menojen optimointiin kannattaa siis kiinnittää huomiota. Säästöt voivat olla merkittäviä ilman, että asumismukavuus siitä heikentyy.

Toivottavasti viikosta jäi jokin oppi mieleen. Tässä tärpiksi muutama keino hallita niin lämmityskustannuksia, kiinteistösähkön kustannuksia kuin vesikustannuksiakin. Ota edes yksi vinkki käyttöön.

Lämmityskustannusten hallinta

Huonelämpötiloja kannattaa seurata systemaattisesti. Yksi aste lämpötilassa tarkoittaa noin 5 % lämmitysenergian kulutuksessa. Jos lämpötila on säädöistä huolimatta liian korkea tai alhainen, kannattaa siitä ilmoittaa taloyhtiölle. Oleskelutiloissa hyvä lämpötila on 22 astetta, makuuhuoneissa hieman alhaisempi.

Jos huoneessa on kuuma niin tarkista ensin patterin termostaatti. Avaamalla ikkunan voit saada patterin entistä kuumemmaksi kun termostaatti reagoi viileämpään ilmaan. Älä peitä termostaattia huonekaluilla, verhoilla tms.

Huolehdi ikkunoiden ja ovien tiivistämisestä. Varmista, ettet kuitenkaan tuki korvausilman reittiä.

Varmista, että ilmanvaihto toimii optimaalisesti. Puhdista ilmastoinnin venttiilit säännöllisesti ja huolla tai vaihda suotimet.

Sähkön järkevä käyttö

Sähkölaitteita hankkiessasi kiinnitä huomiota niiden energiankulutukseen. Käytä ajastimia, liiketunnistimia ja virransäästöasetuksia. Hyödynnä laitteiden energiansäästöominaisuuksia ja -ohjelmia.

Huolehdi sähkölaitteista. Korjaa vialliset laitteet heti tai ilmoita niistä taloyhtiölle. Pidä laitteet puhtaina ja varmista riittävä ilman kierto. Sulje laitteet kun en käytä niitä – katkaise myös turhat stand by -tilat.

Stop veden turhalle lotraamiselle

Tarkkaile vesikalusteita. Korjaa vuotavat vesikalusteet heti tai ilmoita niistä taloyhtiölle. Pienestäkin vuodosta aiheutuu isot kustannukset jos se jatkuu pitkään.

Pihojen kastelua vesijohtovedellä tulee välttää. Kerää sadevettä kasveja varten.

Älä vietä turhaan aikaa suihkussa. Säädä suihkujen ja hanojen virtaama maltilliseksi. Vältä kaikkea tarpeetonta veden juoksuttamista – samalla juoksutat euroja viemäriin.

Pese täysiä koneellisia niin tiskiä kuin pyykkiäkin. Älä pese vaatteita turhaan jos tuulettaminenkin riittää.

Energiakustannusten hallinta ei tarkoita yksiviivaista säästämistä tai epämukavaa asumista. Paljon voi tehdä ilman, että asumismukavuus kärsii. Poimi listasta yksi asia ja toteuta se – silloin olet hyvällä tiellä!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *