Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Mitä isännöitsijäntodistus kertoo?

Olen kesän mittaan joutunut tai saanut perehtyä useampaan isännöitsijäntodistukseen erilaisissa tilanteissa. Mitä tuo todistus kertoo ja mitä siitä kannattaa lukea?

Isännöitsijäntodistuksen sisällöstä on säädetty asunto-osakeyhtiölaissa sekä erillisessä todistusta koskevassa asetuksessa. Todistus sisältää tärkeimmät tiedot taloyhtiön historiasta ja taloudesta sekä rakennuksista, niiden kunnosta ja korjauksista.

Itse haen todistuksesta yleisimmin seuraavia tietoja:

Huoneiston yksilöinti- ja omistustiedot: Millaisten tilojen hallintaan osakkeet oikeuttavat? Kuuluuko hallintaan varastotiloja, piha-alueita tai autopaikkoja? Kuka osakkeet omistaa?

Osakkeiden omistamiseen liittyvät maksut ja taloyhtiön talous: Miten hoitovastike määräytyy ja kuinka suuri se on? Mitä muita maksuja osakkeisiin liittyy? Onko taloyhtiöllä ja huoneistolla lainaa johon liittyy pääomavastike? Onko rakennus omalla vai vuokratontilla? Onko taloyhtiöllä muita kuin vastiketuloja? Onko huoneistolla vastikerästejä?

Rakennusten kunto ja korjaukset: Minkä ikäisiä rakennukset ovat? Mitä korjauksia niihin on tehty? Mitä korjauksia on odotettavissa ja millaisella aikataululla? Miten taloyhtiön lämmitys hoidetaan? Mitä remontteja huoneistossa on tehty (vuoden 2010 jälkeen osakkaalla on ollut velvollisuus ilmoittaa remonteista kirjallisesti taloyhtiölle)?

Taloyhtiön hallinto ja hoito: Miten isännöinti ja kiinteistönhuolto on järjestetty? Millaiset vakuutukset taloyhtiöllä on?

Jos mahdollista, katson rinnalla myös yhtiöjärjestyksen ja sen tiedot huoneistosta. Mitä huoneistoselitelmässä sanotaan? Millaisia vastikkeita ja maksuja yhtiö voi periä osakkailta ja millä perusteilla? Mitä sanotaan pääomavastikkeista? Miten äänioikeus yhtiössä määräytyy ja onko käytössä ns äänileikkuri?

isännöitsijäntodistus ja yhtiöjärjestys ovat yhdessä melkoinen tietopaketti taloyhtiön ja yksittäisen huoneiston asioista. Ne kannattaa lukea tarkoin erityisesti jos on myymässä, ostamassa tai vuokraamassa asuntoa. Jos tiedät vastaukset kaikkiin yllä lueteltuihin kysymyksiin, tiedät jo melko paljon kohteesta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *