Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Mistä jäseniä hallitukseen?

Moni taloyhtiö valitsee kevään yhtiökokouksessa jälleen hallituksen jäsenet. Osassa valinta on helppo – vanhat jäsenet jatkavat mielellään ja uusia jäseniä on helppo löytää tarvittaessa. Joissakin taloyhtiöissä jopa äänestetään hallituspaikoista kun halukkaita ehdokkaita on enemmän kuin paikkoja. Jos tämä kertoo kiinnostuksesta hallitustyötä kohtaan niin äänestäminen on positiivista – jos riitaisesta taloyhtiöstä, niin ei ehkä niin positiivista.

Kaikissa yhtiöissä hallituksen valinta ei kuitenkaan käy kivuttomasti vaan hallituksen kokoon saaminen voi tuottaa vaikeuksia. Osakkaista ei aina löydy riittävästi halukkaita tai suostuvaisia hallituksen jäseniä. Syynä voivat olla muut kiireet tai kiinnostuksen puute hallitustyöskentelyä kohtaan. Tulevat isot korjaukset ja erityisesti niiden vaatima aika ja osaaminen saattavat karkottaa kandidaatteja. Ehkä ikävin syy hakea ulkopuolista hallituksen jäsentä ovat taloyhtiön sisäiset riidat, joiden vuoksi osakkaat eivät halua hallitukseen. Ulkopuolisen ammattilaisen toivotaan rauhoittavan tilannetta ja tuovan sopua asumiseen.

Yhtiöjärjestyksen edellyttämä hallitus on kuitenkin saatava kokoon jollakin konstilla. Mikä avuksi jos hallitukseen ei löydy jäseniä?

Hallitusammattilaisia voi hakea erilaisten verkostojen kautta – naapureilta ja isännöitsijältä kyselemällä saattaa löytyä sopiva hallituksen jäsen. Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA ry välittää kokeneita ja ammattimaisia hallituksen jäseniä.

Taloyhtiöt turvautuvat hallitusammattilaisiin pääasiassa silloin kun hallitusta ei jostakin syystä saada koottua osakkaista. Kun hallitusammattilaisten kysyntä on pientä ei tarjontakaan ole kehittynyt kovin laajaksi. Saa nähdä, kasvaako ammattilaisten käyttö jatkossa ennakoiden ja myös tilanteissa, joissa ei ole ongelmia saada hallitusta kokoon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *