Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Minustako taloyhtiön toiminnantarkastaja?

Taloyhtiöiden yhtiökokousaika alkaa olla kuumimmillaan. Laki antaa nykyisin aikaa kokouksen pitämiselle kesäkuun loppuun saakka, mikäli taloyhtiön tilikausi on kalenterivuosi. Käytännössä kokouksia pidetään edelleen kuitenkin paljon maalis-toukokuussa.

Varsinaisessa yhtiökokouksessa valitaan tavallisesti yhtiölle tilintarkastaja ja/tai toiminnantarkastaja. Tilintarkastaja on tilintarkastuksen ammattilainen. Toiminnantarkastajaksi voidaan valita henkilö, jolla on riittävä taloudellisten ja oikeudellisten asioiden tuntemus ja kokemus. Riittävyyden voi arvioida yhtiökokous. Käytännössä toiminnantarkastajana voi toimia ja usein toimiikin joku taloyhtiön osakkaista – ei kuitenkaan hallituksen jäsen tai isännöitsijä.

Toiminnantarkastaja voi toimia taloyhtiössä tilintarkastajan rinnalla tai yksinään. Lähtökohtaisesti yhtiössä on oltava tilintarkastaja aina, jos yhtiön rakennuksissa on vähintään 30 huoneistoa. Myös tällöin voidaan tilintarkastajan rinnalle valita toiminnantarkastaja. Pienemmissä yhtiöissä valitaan käytännössä usein ainoastaan toiminnantarkastaja ja tämän sijainen.

Toiminnantarkastajan tehtävänä on tarkastaa yhtiön talous ja hallinto sen toiminnan laadun ja laajuuden kannalta riittävällä tavalla. Toiminnantarkastaja siis arvioi mm, onko yhtiön hallinto, kirjanpito ja tilinpäätös asianmukaisesti hoidettu ja onko osakkeenomistajia kohdeltu yhdenvertaisesti. Tarkastus tehdään ensi sijassa yhtiön osakkaiden tarpeita varten

Asunto-osakeyhtiölain esitöissä on selvitetty toiminnantarkastuksen sisältöä ja todettu, mitä asioita toiminnantarkastajan tulee tarkastaa kirjanpidon, tilinpäätöksen ja yhtiön hallinnon osalta. Näitä ovat mm kirjanpidon ja tilinpäätöksen oikeellisuus, hallinnon järjestäminen ja velvoitteiden hoitaminen, johdon palkkiot sekä yhdenvertaisuusperiaatteen noudattaminen yhtiössä. Mikäli taloyhtiössä on meneillään korjaushanke, sisältyy myös tämän hankkeen talouden ja hallinnon tarkastus toiminnantarkastajan tehtäviin.

Mikäli et osallistu yhtiön hallintoon tai talouden hoitoon ja olet muutoinkin riippumaton yhtiöstä, voit periaatteessa toimia toiminnantarkastajana. Toiminnantarkastajalla on hyvä olla kokemusta taloudellisista ja oikeudellisista asioista – esimerkiksi kirjanpidon ja tilinpäätöksen periaatteiden tunteminen helpottaa työtä.

Hyvää pääsiäistä ja kevättä kaikille blogin lukijoille!

Kuva: Kaisa Leiwo
Kuva: Kaisa Leiwo

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *