Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Minun kerrostaloni

Vietin viime viikolla yhden sadepäivän lähes ulkomailla – Tampereella. Tutustuin mm Vapriikin näyttelyihin, ja löysin mitä kiehtovimman kerrostaloprojektin. Nukkekotiyhdistys ry on valmistanut Vapriikkiin kerrostalon, jonka jokaisen asunnon on sisustanut eri henkilö. Asunnot ovat tekijöidensä näköisiä ja niin minä kuin moni muukin näyttelyvieras vietti pitkän ajan miniatyyriasuntoja ihaillen ja ihmetellen.

Kerrostalossa asuvat mm ikisinkku Hulda Niinikkosaari, leskirouva Rauha Lempeä, farmaseutti Aina Ilona Autio, arkeologi Violetta Vaarala sekä hammaslääketieteen opiskelija Tiia Tuiskula.  Tuiskula asuu sijoittajapamppu Hartikaisen omistamassa ja vuokraamassa huoneistossa. Talo on hyvin naisvaltainen – en löytänyt asukkaista ainoatakaan miestä yhtä vuokralaista lukuun ottamatta. Lisäksi talon pohjakerroksista löytyvät pesutupa ja kuivatushuone sekä pyöräkellari ja varasto.

Kerrostalon esikuvana on ollut Vallilassa sijaitseva yksiö, ja yksi huoneistoista on sisustettu tämän mallin ja vanhojen helsinkiläisten valokuvien pohjalta.

Kuva: Kaisa Leiwo

 

Jos Sinä saisit sisustaa ja asuttaa unelmiesi kerrostalon niin millaisia huoneita tekisit ja ketä siellä asuisi?

Minä haluan kerrostalooni eri-ikäisiä ja erilaisia ihmisiä. Asutan sinne lapsia, lemmikkejä, aikuisia ja vanhuksia. Asunnoissa saa olla pianoja, levysoittimia, televisioita ja tietokoneita. Asukkaita yhdistää suvaitsevaisuus ja toisten kunnioittaminen. Naapurit otetaan huomioon omissa tekemisissä, eikä toisaalta turhasta napista.

Kerrostalossani on yhteisen tekemisen paikkoja – pöytäryhmiä pihalla, lenkkisauna, pieni kuntosali ja kerhohuone. Niissä asukkaat tapaavat toisiaan ja järjestävät yhteisiä tapahtumia.  Talkoot, joulujuhlat ja pihakisat kuuluvat jokavuotisiin perinteisiin.

Kerrostaloni joka huoneistoon laitan palohälyttimen tai useampia. Porraskäytävissä ei ole turhia tavaroita pyörimässä. Roskakatos on siisti ja lukittava. Pihat hiekoitetaan hyvin talvisin ja valaistus toimii liiketunnistimilla. Huolto ja siivous toimivat.

Entä Sinun talosi?

Kuva: Kaisa Leiwo

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *