Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Minäkö taloyhtiön hallitukseen?

Suuressa osassa taloyhtiöitä valitaan hallitus vuosittain keväällä pidettävässä varsinaisessa yhtiökokouksessa. Noiden kokousten aika on nyt – jos tilikausi on kalenterivuosi, niin varsinainen yhtiökokous on pidettävä kesäkuun loppuun mennessä.

Mikäli olet saanut yhtiökokouskutsun, jossa on tyypillisesti seuraavat asiakohdat:

  • Päätetään hallituksen jäsenten palkkiot
  • Valitaan hallituksen jäsenet

… voit varautua siihen, että yhtiökokouksessa valitaan taloyhtiölle hallitus. Joissakin yhtiöissä hallitukseen on tunkua ja valinnasta äänestetään. Joissakin yhtiöissä taas on vaikeuksia löytää tarvittava määrä hallituksen jäseniä.

Hallituksen tehtävät

Hallituksen tärkeimpiä tehtäviä ovat yhtiön hallinnon ja toiminnan asianmukainen järjestäminen sekä yhtiön taloudenpidon valvominen. Isännöitsijän valitsee ja erottaa aina hallitus. Lisäksi hallitus mm laatii vuosittain kunnossapitotarveselvityksen varsinaiseen yhtiökokoukseen sekä vastaa huoneistojen muutostöiden valvonnasta. Mikäli taloyhtiössä on isännöitsijä, toimii hän tavallisesti hallituksen kokouksissa sihteerinä sekä hoitaa päätösten toimeenpanon.

Mikäli taloyhtiössä on edessä tai käynnissä suuri korjaushankkeita, voi hallituksen tehtäväkuorma olla tavallista suurempi. Hankkeiden valmistelu ja toteutus edellyttävät tavallisesti enemmän kokouksia, enemmän valmistelua ja enemmän päätöksiä kuin tavanomainen vuotuinen hallinto.

Hallituksen jäsenen pätevyysvaatimukset

Hallitukseen valittavalta henkilöltä ei edellytetä erityistä osaamista tai kokemusta. Tärkeintä on aito kiinnostus ja halu tehtävään sekä valmius ottaa asioista selvää ja käyttää aikaa hallitustyöhön. Hallituksessa ei myöskään voi ajaa omaa etuaan tai asiaansa vaan siellä tulee toimia koko yhtiön ja kaikkien asiakkaiden edun mukaisesti.

Hallituksen jäsenille on tarjolla koulutusta, tietoiskuja ja kirjallisuutta. Niitä kannattaa hyödyntää varsinkin jos taloyhtiö tai isännöintiyritys tarjoaa mahdollisuuden kouluttautua tai muutoin kasvattaa hallitusosaamista.

Hallituksessa on myös tärkeää osata käyttää asiantuntijapalveluita. Kaikkea ei voi osata itse – esimerkiksi suurissa korjaushankkeissa tulee pääsääntöisesti käyttää asiantuntija-apua. Huolelliseen hallitustyöskentelyyn kuuluu myös se, että osataan tarvittaessa hankkia apua ja asiantuntemusta.

Hallitukseen ei voida valita ilman asianomaisen henkilön suostumusta. Mikäli Sinua kysytään hallitukseen, lähde rohkeasti mukaan. Voit myös itse ilmaista kiinnostuksesi esimerkiksi isännöitsijälle, hallitukselle tai yhtiökokouksessa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *