Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Millainen vuokrasopimus kimppakämppään?

Esikoinen tekee muuttoa opiskelupaikkakunnalle ja hakee ensimmäistä vuokra-asuntoaan samoin kuin monet ikätoverinsa. Yksiöt ovat opiskelupaikkakunnilla kiven alla ja kimppakämpän löytäminen saattaakin usein olla yksiötä helpompaa. Millaisella vuokrasopimuksella kimppakämpän vuokraus kannattaa puolin ja toisin tehdä?

Periaatteessa on kolme vaihtoehtoa vuokrata kimppakämppä:

  • Jokainen asukas tekee oman vuokrasopimuksen vuokranantajan kanssa
  • Asukkaat tekevät yhden yhteisen vuokrasopimuksen vuokranantajan kanssa
  • Yksi asukkaista tekee vuokrasopimuksen vuokranantajan kanssa ja muut asukkaat ovat hänen alivuokralaisiaan

Opiskelijan näkökulmasta olisi todennäköisesti mukavinta tehdä oma vuokrasopimus jokaisen asukkaan kanssa. Jokainen voi irtisanoa oman sopimuksensa itsenäisesti. Asumistukipäätös tehdään jokaisen asukkaan kohdalla erikseen, mikä on opiskelijoille tärkeää.

Vuokranantajan näkökulmasta erilliset sopimukset voivat kuulostaa vaivalloisilta. Yhden sopimuksen sijaan vuokranantaja joutuukin tekemään 2-4 sopimusta huoneiston koosta riippuen. Yhden vuokralaisen vaihtuessa voi olla vaikeaa löytää vuokralaista yhteen huoneeseen tai asunnon osaan.

Yksi yhteinen vuokrasopimus tarkoittaa, että asukkaat vastaavat vuokrasta ja muista velvoitteista yhteisvastuullisesti. Yhden jättäessä vuokransa maksamatta muut vastaavat siis myös tämän vuokralaisen osuudesta, mikä saattaa pelottaa opiskelijavuokralaisia. Tätäkin suurempi ongelma on usein se, että yhteisen sopimuksen tehneiden tulkitaan helposti kuuluvan yhteiseen ruokakuntaan asumistukea määritettäessä. Tällöin kaikkien tulot lasketaan yhteen ja asumistuki saattaa jäädä pienemmäksi.

Alivuokramallissa yksi asukkaista tekee vuokrasopimuksen vuokranantajan kanssa ja alivuokrasopimukset muiden vuokralaisten kanssa. Tällöin muut asukkaat maksavat vuokraa päävuokralaiselle joka maksaa koko asunnosta vuokraa vuokranantajalle.

Jos joku alivuokralaisista muuttaa pois, päävuokralaisen vastuulla on etsiä uusi asukas hänen tilalleen. Päävuokralaisen muuttaessa pois myös alivuokrasopimukset päättyvät ja koko asunto vapautuu uudelleen vuokrattavaksi.  Alivuokramalli on siis vuokranantajalle monesti erillisiä sopimuksia houkuttelevampi vaihtoehto ja mahdollistaa myös sen, että jokainen vuokralainen saa itsenäisesti asumistukea.

Kimppakämpän vuokraaminen voi olla vuokranantajalle hyvä vaihtoehto esimerkiksi isoa asuntoa vuokrattaessa jos vuokralaista on muutoin vaikea löytää. Kun sopimuksen tekee järkevästi ja valitsee vuokralaiset huolellisesti, ei kimppakämpän vuokraaminen ole sen riskikkäämpää kuin muukaan vuokraaminen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *