Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Millainen asukas Sinä olet?

Pellervon taloustutkimus PTT selvitti asukkaiden mielipiteitä ensimmäistä kertaa valintakoemenettelyllä. Vastaajat arvioivat, millaiset tekijät heille ovat tärkeitä asumisessa ja mitä he olisivat niistä valmiita maksamaan. Asumisvalinnat tehtiin taloudelliset rajoitteet huomioiden kuten todellisessa elämässäkin tapahtuu – kaikkea ei välttämättä voi saada vaan jonkin ominaisuuden valitseminen saattaa tiputtaa toisen ominaisuuden pois.

Neljä tunnistettua asukasprofiilia

Kyselyn perusteella tunnistettiin neljä erilaista asukasprofiilia kaupunkilaisille: viherkaupungin pientaloasuja, urbaani kaupunkilainen, hintatietoinen omistusasuja ja moderni viherkaupunkilainen.

Selvityksen mukaan puolet asukkaista on hintatietoisia omistusasujia joiden valintoihin vaikuttaa voimakkaasti asunnon hinta. Tämä kuulostaa loogiselta tulokselta, koska asuminen on Suomessa suhteellisen kallista ja valintoja joudutaan varmasti usein tekemään ennen kaikkea taloudellisilla perusteilla.

Hintatietoiset omistusasujat suhtautuvat lähiöasumiseen neutraalisti – hinta ratkaisee ensi sijassa asuinalueen. Tämä ryhmä suhtautuu kielteisimmin kaupunkipientaloihin.

Toiseksi suurin ryhmä- noin neljäosa asukkaista – on viherkaupungin pientaloasujia. He arvottavat asuinalueena erityisesti keskustan lähialuetta ja siellä pientaloa. Oma pysäköintipaikka on heille tärkeä asia josta ollaan myös valmiita maksamaan.

Noin 15 % asukkaista on urbaaneja kaupunkilaisia, jotka viihtyvät vilkkaassa kaupunkimaisessa ympäristössä. Heille lähipuisto tarjoaa riittävän luontokokemuksen. Urbaanit kaupunkiasujat suosivat joustavaa vuokra-asumista eivätkä halua ottaa asuntolainaa ja sitoutua sitä kautta samaan asuinpaikkaan.

Pienin asukastyhmä on modernit viherkaupunkilaiset, joihin lukeutuu noin 10 % asukkaista. Heille tärkeää on vehreä asuinympäristö ja usein myös yhteiskäyttötilat. Tässä ryhmässä painottuvat nuoret ja naisvastaajat.

Ikä näkyy asumisvalinnoissa

Asukkaiden ikä vaikuttaa siihen, millaisia asioita he arvostavat asumisessa.

Alle 40-vuotiaat asukkaat pitävät tärkeinä hyviä liikenneyhteyksiä ja erityisesti työ- ja koulumatkojen sujuvuutta. He olisivat valmiita luopumaan autosta ja autopaikasta mikäli julkinen liikenne tai yhteiskäyttöautot toimivat alueella. He suunnittelevat muita useammin asunnon vaihtoa ja suhtautuvat myönteisimmin vuokra-asumiseen.

Yli 60-vuotiaat arvostavat erityisesti palvelujen saavutettavuutta ja ovat valmiita maksamaan omasta pysäköintipaikasta nuorempia asukkaita enemmän.

Itse olen tuosta välimaastosta niin iässä kuin näköjään suhtautumisessakin – haluaisin niin liikenneyhteydet, pysäköintipaikan kuin palvelutkin. En nyt ihan sitä omakotitaloa keskustassa järven rannalla, mutta melkein…

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *