Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Millä keinoin asunto viileäksi?

Kesähelteet ovat taas saapuneet Turun seudulle lomalaisten iloksi. Asukkaat sen sijaan tuskailevat kuumien asuntojen ja hikisten öiden kanssa. Tuulettaminen ei välttämättä auta jos ulkona on kovin kuuma – päinvastoin avoimen ikkunan kautta saattaa asuntoon virrata entistä lämpimämpää ilmaa. Joskus myös ikkunasta tuleva meteli tai hyönteiset estävät tuulettamisen.

Mikäli asunnossa ei ole viilennystä tai ilmalämpöpumppua, mitä voi tehdä?

Valmistaudu helteeseen jo aamulla. Sulje sälekaihtimet ja verhot, ettei aurinko pääse lämmittämään asuntoa. Ikkunaan voi kiinnittää auringonsuojakalvon joka heijastaa osan säteistä takaisin päin. Verhon tai kaihtimen puuttuessa voit käyttää vaikka lakanaa.

Tuuleta niin kauan kuin ikkunasta tulee viileää ilmaa. Hyödynnä ristivetoa joka on tehokkain tapa tuulettaa. Jos et saa muutoin ristivetoa niin voitko avata hetkeksi oven porraskäytävään?

Kaikki sähkölaitteet tuottavat lämpöä joten niiden käyttöä kannattaa välttää. Jos mahdollista niin vältä ainakin lieden, uunin, kuivauskaapin ja kuivausrummun käyttämistä. Älä lämmitä saunaa. Tarkista, että lattialämmityksen, rättipattereiden jne lämpötila on säädetty matalaksi.

Sähköiset tuulettimet eivät laske lämpötilaa, mutta liikkuva ilma tuntuu iholle viileältä ja miellyttävältä. Tuuletin kannattaa sijoittaa melko lähelle ja suunnata hyvin. Jos asunnossa on ilmastointilaite tai ilmalämpöpumppu, suuntaa tuuletin levittämään siitä tulevaa viileää ilmaa muualle asuntoon.

Siirrettävä jäähdytyslaite on huomattavasti kalliimpi kuin tuuletin, mutta se viilentää ilmaa tehokkaasti. Jäähdytin saattaa kuitenkin olla kovaääninen ja vaatia poistoletkua tiivistyvälle kosteudelle. Poistoletkun ulosmenoaukko täytyy saada ikkunan tai oven kautta mahdollisimman pieneksi, ettei lämmin ilma tule sitä kautta asuntoon.

Joskus lattialla nukkuminen voi olla miellyttävämpää koska kuuma ilma nousee ylös. Koeta siirtää patja lattialle ja ota peitteeksi pelkkä lakana. Lakanankin voit laittaa vaikka pakastimeen ennen nukkumaan menoa.  Ennen vuoteeseen menoa voit käydä viileässä suihkussa.

Nautitaan kesähelteistä ja koetetaan samalla pitää asunnot riittävän viileinä vaikka aurinko porottaakin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *