Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Miksi pyörätuolia ei saa säilyttää porraskäytävässä?

Silmiini osui viikonloppuna otsikko uutisesta, jossa taloyhtiö oli kieltänyt pyörätuolin säilyttämisen porrasporraskäytävässä. Kiellon seurauksena pyörätuolia käyttävä asukas joutuu otsikon mukaan konttaamaan kodistaan pyöräkellariin.

Tuntematta kyseistä tapausta sen tarkemmin spekuloin kuitenkin kiellon todennäköisiä perusteluja, koska tilanne on varmasti ollut harmillinen niin taloyhtiölle kuin asukkaalle ja hänen läheisilleenkin.

Veikkaan, että kiellon syynä on paloturvallisuus. Monessa taloyhtiössä on vastaavalla tavalla herättänyt hämminkiä esimerkiksi lastenvaunujen säilytyskielto porraskäytävässä. Tästäkin kiellosta aiheutuu asukkaille ylimääräistä vaivaa ja lasten kantamista varastotiloihin, joissa lastenvaunujen säilyttäminen on sallittua.

Kiellolle on ainakin kolme erillistä paloturvallisuuteen liittyvää perustelua: kulkureitin esteettömänä pitäminen, savukaasujen minimoiminen palotilanteessa sekä tuhopolttojen ehkäiseminen.

Esteetön kulkureitti palotilanteessa

Pelastuslaki kieltää yksiselitteisesti tavaroiden säilyttämisen kulkureiteillä. Porraskäytävä on usein taloyhtiön ainoa uloskäytävä, joka tulee pitää kulkukelpoisena niin pelastautuville kuin pelastajillekin. Savuisessa porraskäytävässä pienetkin esineet voivat merkittävästi haitata pelastamista.

Savukaasujen minimointi palotilanteessa

Vaikka lastenvaunut ja pyörätuolit saataisiin pois kulkureiteiltä, muodostavat niiden materiaalit palaessaan voimakasta savua, joka levitessään porraskäytävässä estää ihmisten pelastautumisen sitä kautta.

Helsingin pelastuslaitoksen testissä palavat lastenvaunut täyttivät alle kahdessa minuutissa nelikerroksisen porrashuoneen myrkyllisillä savukaasuilla. Savu on tappavaa ja jo muutama hengenveto savukaasuja voi viedä tajunnan. Tämän vuoksi porraskäytävässä ei saa edes pelastautumisreitin ulkopuolella säilyttää mitään ylimääräistä savukaasujen lähdettä kuten lastenvaunuja, pyörätuoleja, urheiluvälineitä, leluja tms.

Tuhopolttojen ehkäisy

Pelastustoimen tilastojen mukaan lähes joka päivä sytytetään tahallinen rakennuspalo. Tahallaan sytytetyistä paloista aiheutuneiden palokuolemien määrä on lisäksi valitettavasti kasvussa.  Yleisin syttymissyy kuolemaan johtavissa tulipaloissa on tupakointi, mutta tahallinen sytyttäminen tulee jo toisena. Asiaan on siis syytä suhtautua vakavasti eikä porraskäytävässä saa myöskään säilyttää mitään tahallaan sytytettävää.

Toivottavasti uutisen taloyhtiössä löydetään jokin paloturvallinen ratkaisu pyörätuolia käyttävän henkilön siirtymisiin. Ehkä pyörätuolin voisi viedä asuntoon? Voisiko joku hakea pyörätuolin varastosta porraskäytävään ennen lähtöä ja palauttaa sen sinne porraskäytävästä varastoon palatessa? Löytyisikö pyörätuolille mitään helpompaa paloturvallista säilytyspaikkaa?

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *