Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Mikä se kunnossapitotarveselvitys olikaan?

Kevään varsinaiset yhtiökokoukset jakautuvat tänä vuonna koronan tuoman poikkeustilanteen takia pitkälle aikajaksolle. Tavallisesti kokousrumba olisi ohi kesäkuun lopussa eli juuri nyt, mutta tänä vuonna kokouksia on voitu siirtää pidettäväksi aina syyskuun loppuun saakka. Muiden käsiteltävien asioiden lisäksi varsinaisessa yhtiökokouksessa tulee aina esittää osakkaille kunnossapitotarveselvitys. Mistä tuossa selvityksessä olikaan kyse?

Kunnossapitotarveselvitys on hallituksen kirjallinen selvitys yhtiön merkittävistä kunnossapitotarpeista seuraavan viiden vuoden aikana. Kunnossapitotarveselvitys on ollut asunto-osakeyhtiölaissa nyt kymmenen vuoden ajan, ja pikku hiljaa sen sisältö ja merkitys ovat tulleet tutuiksi ja kunnossapitotarveselvitys on vakiintunut käyttöön.

Kunnossapitotarveselvitys perustuu usein rakennuksen pitkän tähtäimen korjaussuunnitelmaan. Tämä ns PTS voi olla laadittu esimerkiksi 10 vuodelle, mutta kunnossapitotarveselvitys tehdään aina seuraavalle viidelle vuodelle. PTS voi sisältää arvioita korjausten kustannuksista, mutta kunnossapitotarveselvityksessä niitä ei tarvitse olla. Selvitykselle ei ole laissa asetettu tiukkaa määrämuotoa, joten selvitysten sisällöt ja esitysmuoto voivat vaihdella. Selvityksen on joka tapauksessa oltava kirjallinen eli ainoastaan suullisesti sitä ei voida yhtiökokoukselle esittää.

Kunnossapitotarveselvitys on hallituksen näkemys yhtiön tulevista kunnossapitotarpeista. Sen pohjalta ei tehdä päätöksiä vaan se tuodaan yhtiökokoukselle tiedoksi, ei edes hyväksyttäväksi. Kunnossapitotarveselvitys ei sido tai velvoita yhtiötä sinällään mihinkään toimiin vaan kaikki merkittävät hankkeet tuodaan yhtiökokoukselle erikseen päätettäväksi. Selvityksen perimmäinen tarkoitus on lisätä osakkaiden tietoisuutta taloyhtiön rakennusten ja kiinteistön kunnosta ja tulevista korjaustarpeista.

Mikä hanke sitten on yhtiön näkökulmasta merkittävä tai olennainen ja tulee sisällyttää kunnossapitotarveselvitykseen? Laki ei anna tähän tarkempia kriteerejä. Tulevat kunnossapitotarpeet kannattaa kuitenkin kirjata melko herkästi selvitykseen varsinkin kun selvitys sinällään ei vielä ole päätös minkään hankkeen toteuttamisesta. Itse kirjaisin mukaan mieluummin pienetkin hankkeet kuin jättäisin joitakin asioita kirjaamatta. Tavoitteena on kuitenkin parantaa osakkaiden tietoisuutta taloyhtiön kunnosta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *