Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisla Pousi

Mikä on olennaista?

Isännöintiliitto ilmaisi viime viikolla huolensa taloyhtiöiden johtamisesta: Hallitustyön laatu –kyselytutkimuksen mukaan vain joka viides hallitus keskittyy oikeisiin asioihin. Mitä ovat ne oikeat asiat joihin taloyhtiön hallituksen tulisi tarttua?

Hallituksen ja isännöinnin keskeinen yhteinen haaste on ohjata ja kehittää taloyhtiötä oikeaan suuntaan. Vaikka sana strategia ei ole taloyhtiöiden johtamisessa vielä kovin suosittu, tässä on kyse nimenomaan siitä.  Strategia on hallituksen ja isännöinnin tärkein työkalu, joka helpottaa taloyhtiön johtamista. Siinä huomioidaan mm kiinteistön kunto ja korjaustarpeet sekä omistajien eli osakkaiden tarpeet.

Joka taloyhtiöllä tulisi olla yhdessä laadittu strategia joka määrittää pitkän tähtäimen kehittämisen kohteet taloyhtiön arjessa. Yhdessä laadittu tarkoittaa sitä, että hallitus kuuntelee osakkaita ja asukkaita strategiatyössä esimerkiksi asukaskyselyn ja yhteisen keskustelun kautta.

Hallitukset ovat kyselytutkimukseen vastanneiden isännöitsijöiden mukaan usein aktiivisimmillaan pienissä jokapäiväisissä asioissa – niissä niin sanotuissa lillukan varsissa. Rappurallin alla olevista lehdistä saatetaan keskustella puoli tuntia, vaikka olennaista olisi keskittyä PTS – korjaussuunnitelman sisältöön.

Valtaosa hallituksista saa tutkimuksessa kuitenkin hyvän arvosanan siinä mielessä, että yli puolet vastaajista arvioi hallitusten ja erityisesti puheenjohtajien kantavan vastuunsa hyvin. Vielä kun vastuun kantoon saadaan pientä hienosäätöä eli siirrytään yksittäisistä asioista suurempiin kokonaisuuksiin ja pitkän tähtäimen kehittämiseen, ollaan lähellä ideaalitilannetta.

Kyselyyn vastanneet isännöintiyritykset ovat valmiita kantamaan vastuunsa asioissa ja panostamaan hallitusten jäsenten osaamisen kehittämiseen. Avatkaa asiasta keskustelu seuraavassa hallituksen kokouksessa – arvioikaa niin hallituksen osaamistarpeita kuin taloyhtiön pitkän tähtäimen suunnitelmia. Tehkää vuodesta 2016 taloyhtiönne johtamisen kehitysloikan vuosi!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *