Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Mikä ihmeen ryhmäkorjaus?

Taloyhtiöiden korjauksiin liittyvässä keskustelussa vilahtelee nykyisin usein sana ryhmäkorjaus. Runsas viikko sitten pidetyn Asuntomarkkinat 2015 –seminaarin osallistujista yli puolet arvioi, että ryhmäkorjaaminen tulee lisääntymään nopeasti tulevina vuosina. Myös lauantaisessa Kiinteistöpäivässä Turun Rakentaminen ja sisustaminen -messuilla keskusteltiin paljon ryhmäkorjauksista ja niiden eduista. Ryhmäkorjaus nähdäänkin usein lähes ihmeitä tekevänä ratkaisuna korjausvelan kuriin saattamiseksi ja isojen korjaushankkeiden taloudelliseksi toteuttamiseksi – mitä se oikein tarkoittaa?

Ryhmäkorjaus tai ryhmäkorjaaminen tarkoittaa sitä, että joukko lähellä toisiaan olevia taloyhtiöitä suunnittelee ja toteuttaa korjaushankkeensa yhdessä. Se sopii erityisen hyvin esimerkiksi lähiöihin ja asuinalueille, joilla talot on usein rakennettu alueellisella mallilla ja toistensa kaltaisiksi. Talojen tekniset ratkaisut ovat tavallisesti samantyyppisiä, mikä helpottaa suunnittelu- ja korjaustyötä. Rakennukset ovat usein myös samalla aikakaudella valmistuneita ja niiden pitkän tähtäimen korjaussuunnitelmat ovat toistensa kaltaisia. Kaikki nämä tekijät helpottavat yhdessä korjaamista ja edesauttavat ryhmäkorjaamisesta saatavia kustannussäästöjä.

Ryhmäkorjaushanke Kaarinassa
Ryhmäkorjaushanke Kaarinassa

Yhteistyö voi kattaa korjaushankkeen eri vaiheita ja tehtäviä kuten:

–          yhteiset kuntoarviot ja kuntotutkimukset korjaustarpeen selvittämiseksi

–          yhteinen hankesuunnittelu korjauksien laajuuden ja toteutustavan selvittämiseksi

–          yhteinen korjaushankkeen johto

–          yhteinen korjaushankkeeseen liittyvä viestintä ja tiedottaminen

–          yhteinen korjaustöiden toteutus ja valvonta

Yleensä ryhmäkorjaaminen kannattaa aloittaa yhteisestä korjaustarpeen selvittämisestä sekä yhdessä laadittavista korjaussuunnitelmista. Jos yhteistyöhön ryhdytään vasta toteutusvaiheessa, ei kaikkia ryhmäkorjaamisen etuja todennäköisesti enää pystytä hyödyntämään. Mitä ne edut sitten ovat?

Useasta taloyhtiöstä koostuva tilaajaosapuoli on hyvässä asemassa: Iso hanke kiinnostaa monia toimijoita ja siihen on helppoa saada hyviä tekijöitä. Ryhmäkorjaushankkeen osapuolena pienikin taloyhtiö saa helpommin hyviä tarjouksia työstä. Ryhmäkorjaamisessa voidaan myös panostaa viestintään ja asiakaspalveluun kunnolla, koska kohderyhmä on selvästi suurempi kuin yksittäisen taloyhtiön korjaushankkeessa.

Ryhmäkorjaushankkeella tavoitellaan tavallisesti merkittäviä säästöjä hankkeen kokonaiskustannuksissa. Säästöjä haetaan suurista volyymeista – urakoitsijoiden riskit pienenevät, yleiskulut vähenevät ja työvaiheita voidaan toteuttaa samalla tavalla eri kohteissa. Työmaan kohdekohtaiset perustamiskustannukset laskevat.

Ryhmäkorjaaminen myös nopeuttaa korjaushankkeita jos työ suunnitellaan hyvin. Jos ja kun kyse on asukkaiden kodeista, työmaa-ajan lyheneminen on merkittävä etu.

Mikäli taloyhtiössäsi on korjaustarpeita jotka näyttävät olevan naapurillakin vielä tekemättä, ryhmäkorjaaminen saattaa olla teille harkinnan arvoinen vaihtoehto.

Lisää tietoa ryhmäkorjauksista:

Taloyhtio.net

Tee parannus

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *