Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Mikä ihmeen rakennuslupa?

Osakkaan myydessä huoneistoa selvisi, että huoneistoselitelmästä poiketen kolmioon kuului sauna, muttei vaatehuonetta. Yhtiöllä ja kaupungin rakennusvalvonnalla ei ollut saunasta tai sen rakentamisen ajankohdasta mitään tietoa. Missä meni pieleen?

Ensimmäinen pieleen mennyt kohta oli muutostyöilmoitus. Osakkaan olisi ehdottomasti pitänyt ilmoittaa yhtiölle vaatehuoneen muuttamisesta saunaksi. Korjausta ei olisi saanut aloittaa ennen yhtiön antamaa muutostyölupaa. Lisäksi yhtiöllä on oikeus ja myös velvollisuus valvoa osakkaan muutostöitä.

Toinen pieleen mennyt kohta oli viranomaislupa. Vaatehuoneen saunaksi muuttamiseen tarvitaan usein rakennuslupa tai vähintäänkin toimenpidelupa.

Rakennuslupa ei siis ole ainoastaan uudisrakentamiseen liittyvä asia. Rakennus- tai toimenpidelupa tarvitaan myös moneen korjaukseen.

Milloin lupaa tarvitaan?

Turun kaupunki ohjeistaa hakemaan rakennuslupaa mm silloin kun tehdään rakennuksen rakentamiseen verrattavaa korjaus- tai muutostyötä tai muutetaan olennaisesti rakennuksen tai sen osan käyttötarkoitusta. Rakennuslupa tarvitaan myös jos korjaus- tai muutostyö voi vaikuttaa käyttäjien turvallisuuteen tai terveyteen tai rakennuksen energiatehokkuuteen.

Toimenpidelupaa tarvitaan esimerkiksi kun muutetaan rakennuksen julkisivua toimilla, joihin ei vaadita rakennuslupaa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi mainoskylttien tai kattomarkiisien asentaminen tai julkisivun värityksen muuttaminen. Myös maalämpökaivon rakentamiselle on haettava toimenpidelupa.

Rakennus- ja toimenpidelupaa hakee aina taloyhtiö – myös silloin kun kyseessä on osakkaan remontti omassa huoneistossaan.  Rakennuslupa on maksullinen ja esimerkiksi tässä tapauksessa maksun olisi maksanut saunaa rakentava osakas.

Muista muutostyöilmoitus

Taloyhtiön kannattaa ohjeistaa osakkaita toimimaan oikein korjaushankkeissaan. Keskeinen asiakirja on muutostyöilmoitus. Muutostyöluvan yhteydessä yhtiön tulee ohjeistaa osakasta, miten tässä nimenomaisessa hankkeessa tulee toimitaan ja edetään.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *