Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Mikä ihmeen kunnossapitovastuu?

Taloyhtiössä on runsaasti erilaisia rakenteita, järjestelmiä ja osia, joita kaikkia on huollettava, hoidettava, korjattava ja perusparannettava. Asunto-osakeyhtiölain luvussa 4 määritellään, mitkä osat ovat taloyhtiön ja mitkä osakkaan kunnossapitovastuulla. Yhtiössä voidaan toki poiketa lain määräämästä kunnossapitovastuusta, jolloin poikkeamisesta on aina syytä määrätä yhtiöjärjestyksessä.

Lakiin kirjattu pääsääntö on, että yhtiö vastaa kunnossapidosta siltä osin kuin se ei kuulu osakkeenomistajalle. Mistä yhtiö sitten käytännössä vastaa?

Yhtiö vastaa yleensä kaikista huoneiston ulkopuolisista korjaustarpeista eli esimerkiksi rakennuksen ulkoseinistä, piha-alueista, yhteisistä tiloista, katosta ja perustuksista. Yhtiö vastaa myös osakehuoneistojen rakenteista ja eristeistä samoin kuin ns perusjärjestelmistä, joita ovat mm lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi ja viemäri- sekä ilmanvaihtojärjestelmät. Perusjärjestelmät voivat olla erilaisia eri yhtiöissä – niihin voi kuulua esimerkiksi uima-allaslaitteisto, koneellinen jäähdytys tai ovipuhelinjärjestelmä silloin, kun nämä järjestelmät kuuluvat huoneistojen perustasoon ja ne on rakennuttajan tai taloyhtiön toimesta asennettu huoneistoihin.

Osakkeenomistajan on pääsäännön mukaisesti pidettävä kunnossa huoneiston sisäosat. Mitä ne ovat?

Osakkaan kunnossapitovastuulle kuuluvat esimerkiksi huoneiston pintamateriaalit (katot, seinät, lattiat), kaapistot ja komerot, sisäovet ja –ikkunat, jää- ja pakastinkaapit, liesi, kiuas ja suihkut, pesualtaat, kylpyammeet ja porealtaat. Osakas vastaa myös parvekkeen sisäpuolisista korjauksista sekä lumen, veden ja roskien poistamisesta.

Osakkaan on hoidettava osakehuoneistoaan ja toteutettava kunnossapitotyönsä huolellisesti. Huolellinen hoito tarkoittaa esimerkiksi laitteiden käyttämistä asianmukaisella tavalla ja huoneiston kunnon valvontaa silloinkin, kun osakas on pitkään poissa. Osakas ei kuitenkaan vastaa tavanomaisesta kulumisesta.

Kunnossapitovastuu realisoituu silloin, kun asunnon tai kiinteistön osassa on jokin korjausta vaativa vika. Mikäli osakas siis haluaa remontoida kylppärinsä esteettisistä syistä, ei kyseessä ole yhtiön vastuulle kuuluva kunnossapitotyö vaan muutostyö, johon osakkaalla on omalla kustannuksellaan ja asianmukaisin muutostyöilmoituksin oikeus. Taloyhtiöllä ei kuitenkaan ole velvoitetta osallistua muutostyön kustannuksiin, ellei kylppäristä löydy taloyhtiön kunnossapitovastuulla olevaa vikaa. Tällainen vika voisi olla esimerkiksi vesieristeiden puutteellisuudesta aiheutunut kosteusvaurio rakenteissa. Jotkin yhtiöt osallistuvat vapaaehtoisesti myös osakkaan muutostöiden yhteydessä esimerkiksi vesieristysten kustannuksiin, ja näin voidaan tehdä, kunhan kaikkia osakkaita muistetaan kohdella yhdenvertaisesti samanlaisissa tilanteissa.

Asunto-osakeyhtiölaissa ei säädetä vuokralaisen kunnossapitovastuusta, vaan se perustuu huoneenvuokralakeihin ja vuokrasopimukseen. Vuokralaisen on kuitenkin hoidettava kotiaan huolellisesti ja siten, ettei hän aiheuta vaurioita taloyhtiön tai osakkaan kunnossapitovastuulla olevissa osissa. Vuokralainen voi joutua vastuuseen vahingoista, jotka hän huolimattomuudella tai tahallisesti aiheuttaa kiinteistössä. Lisäksi vuokralainen vastaa siitä, että huoneistossa on toimiva palovaroitin.

–          Isännöintiliiton kunnossapitovastuuopas

–          Vastuunjakotaulukko

2 kommenttia

  1. Mitä as oy tekee silloin, kun toteuttaa kunnossapitovastuutaan esim. vesieristeviassa

  2. Lähtökohtaisesti vesieristeet ovat yhtiön kunnossapitovastuulla. Tämä tarkoittaa siis tilanteita, joissa eristeissä on korjausta vaativaa vikaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *