Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Mikä ihmeen energiaremontti?

Taloyhtiöitä kannustetaan energiaremontteihin mm vetoamalla kustannussäästöihin, ilmastovastuullisuuteen ja asumisen mukavuuteen.  Lisäksi asumisen kehittämiskeskus ARA myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin.

Mikä on energiaremontti? Mitä silloin remontoidaan?

Energiaremontti on taloyhtiön korjaushanke, jolla parannetaan yhtiön energiatehokkuutta. Energiatehokkuutta parantamalla saadaan energian käytöstä parempi hyötysuhde eli sama vaikutus pienemmällä energiamäärällä tai isompi vaikutus samalla energiamäärällä.

Suomessa talojen energiankulutuksesta valtaosa menee lämmitykseen. Energiatehokkuutta voidaan parantaa esimerkiksi lisäeristämällä ja tiivistämällä, jolloin lämpöä pääsee karkaamaan vähemmän. Samalla energiamäärällä saadaan pidettyä talo entistä tehokkaammin lämpimänä

Nollaenergiatalot ovat energiatehokkuuden malliesimerkkejä. Niissä lämpöhukka on minimoitu ja ainakin osa tarvittavasta energiasta tuotetaan itse talossa.

Lisäeristämisen lisäksi energiaremontti voi olla esimerkiksi lämmitysjärjestelmän uusiminen vähäpäästöisiin tai päästöttömiin vaihtoehtoihin, lämmön talteenoton käynnistäminen, aurinkopaneelien asentaminen tai energiatehokkaampien ovien ja ikkunoiden asentaminen.

Energiatehokkuuden parantaminen näkyy yleensä suoraan kustannuksissa – säästöjä syntyy kun energiaa kuluu vähemmän. Parhaimmillaan remontin kustannukset saadaan takaisin säästöinä.

Säästöjen lisäksi järkevämpi energiankäyttö vähentää hiilidioksidipäästöjä ja hillitsee ilmastonmuutoksen etenemistä. Energiatehokkuuden edistäminen onkin osa niin kansallista kuin EU:n energia- ja ilmastopolitiikkaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *