Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Mikä ihmeen biojäte?

Ensi vuoden alusta alkaen tulee biojätteen erilliskeräys eli lajittelu omaan jäteastiaan pakolliseksi kaikissa Turun seudun taloyhtiöissä, joissa on vähintään 20 huoneistoa. Erilliskeräystä kannattaa harkita myös pienemmissä taloyhtiöissä, koska biojätteen käsittelymaksu on alhaisempi kuin polttokelpoisen jätteen. Erottelemalla biojätteen pienempikin taloyhtiö voi säästää jätemaksuissa, vaikkei velvoitetta erottelulle olisikaan.

Samaan aikaan kaatopaikkajätteen erilliskeräys taloyhtiöissä loppuu. Jäteastioiden määrä siis pysyy samana. Uskon, että muutos helpottaa lajittelua – kaatopaikkajätteen ja polttokelpoisen jätteen erottelu näytti tuottavan melkoista päänvaivaa. Käsitteet eivät olleet asukkaille selkeät. Biojäte on varmasti helpompi lajitella erilleen polttokelpoisesta jätteestä kuin kaatopaikkajäte.

Mitä biojäteastiaan sitten saa laittaa? Aloitetaan paketoinnista – suositeltavaa on pakata biojäte sanomalehtikääröön, paperibussiin tai biohajoavaan pussiin. Astiaan kuuluvat esimerkiksi ruoan tähteet, hedelmien ja vihannesten kuoret, kahvin- ja teenporot suodatinpapereineen, talouspaperit ja lautasliinat, kalanperkeet ja pienet luut sekä kasvinosat ja kuihtuneet kukat. Munakenno pakkauksen pohjalla voi vähentää liiallista kosteutta.

Älä laita biojäteastiaan öljyjä tai nesteitä, vaippoja ja terveyssiteitä, koirankakkapusseja, muovipusseja, maitotölkkejä, lääkkeitä, kissanhiekkaa, purukumia tai tupakantumppeja äläkä tuhkaa.

Taloyhtiöissä tulee tiedottaa ja opastaa asukkaita muuttuvasta lajittelusta. Jätteiden erottelua ei tehdä enää jäteastioiden luona, vaan se tapahtuu jo kotitalouksissa eli tyypillisesti asuntojen keittiöissä. Parasta on, jos esimerkiksi keittiön jätekaapista löytyisi useampi astia. Yksi voisi olla polttokelpoiselle jätteelle ja yksi biojätteelle. Kolmas tai muut astiat voi käyttää paperin, kartongin, lasin, metallin, paristojen sekä sähkö- ja elektroniikkaromun erotteluun. Näistä kaksi jälkimmäistä viedään useimmiten liikkeeseen ja sitä kautta käsiteltäviksi, kun muut lajitellaan joko taloyhtiön jäteastioihin tai katujen varsilla oleviin keräyspisteisiin.

Aloita tiedottaminen taloyhtiössäsi jo tänään! Viimeistään kuukauden päästä kaatopaikkajätteen astia on korvattu biojäteastialla. Materiaalia löytyy esimerkiksi Lounais-Suomen Jätehuollosta sekä astioiden tyhjennyksiä hoitavilta yrityksiltä. Lajitteluohjeet on hyvä laittaa sekä jätepisteeseen että ilmoitustaululle ja joka postilaatikkoon. Lajittelusta voi myös järjestää asukaskoulutusta – esimerkiksi Maininki Kiinteistöpalvelut ja L&T kouluttivat viime viikolla kolmessa eri tilaisuudessa satoja Hovirinnan alueen asukkaita jätteiden lajitteluun.

Kaarinan Hovirinnassa asukkaat pääsevät jo lajittelemaan biojätettä.
Kaarinan Hovirinnassa asukkaat pääsevät jo lajittelemaan biojätettä.

4 kommenttia

  1. Onko juttua kirjoitettaessa huomioitu se, että joidenkin alueiden jätteenlajitteluohjeet kieltävät biopussien laitoin bio astiaan? Esim. Keravalla biojätteeseen biopussia ei saisi laittaa, sillä jätteestä tehdään kaasua. Prosessissa biopussista irtoaa myrkkyjä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *