Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Mikä ihmeen älykoti?

Äly on tullut kaikkialle. Älypuhelimet ovat jo varsin yleisiä, ja nyt älyä löytyy aina ulkovaatteista kodinkoneisiin. Puhutaan paljon myös älykodeista. Mitä ne oikein ovat?

Älykoti on koti, jossa on asumisen mukavuutta ja laatua parantavia digitaalisia ratkaisuja ja automaatiota.

Automaatio voi mitata sensoreilla ja säätää kodin lämpötilaa automaattisesti sen mukaan, mitä asukkaat toivovat. Päivällä kun koti on tyhjä, se voi olla viileämpi. Saunan ollessa päällä kannattaa energian käytön optimoinnin takia vähentää lämmitystä. Aamukuudelta on miellyttävää herätä hieman lämpimämpään kotiin.

Älykodissa voi olla liiketunnistimia joiden avulla valot syttyvät ja sammuvat. Valaistus voi himmentyä ja kirkastua automaattisesti sen mukaan, miten ihmiset liikkuvat esimerkiksi keittiön työtiloissa tai makuuhuoneissa.  Yöllä liikuttaessa himmeä automaattisesti aktivoituva valaistus on mukava kun taas aamulla herätyskellon soidessa valot syttyvät kirkkaiksi. Älykoti osaa sammuttaa valot kun koti on tyhjentynyt.

Nämä ratkaisut paitsi lisäävät asumismukavuutta niin myös pienentävät ja optimoivat asumisen kustannuksia.

Älykodissa on luonnollisesti älykkäitä kodinkoneita jotka kytkeytyvät pois päältä kun koti jää tyhjilleen. Kahvinkeitin osaa sammuttaa itsensä kun pannu on tyhjä tai aikaa on kulunut riittävästi. Liesi sammuttaa itsensä kun kattila on nostettu pois. Jääkaappi osaa kertoa mitä sieltä puuttuu tai mitä perheellä on aamulla ohjelmassa. Jääkaappi myös hälyttää oven jäädessä auki, samoin pakastin.

Älykodissa on myös turvallisuutta parantavia ratkaisuja. Liiketunnistimet tekevät hälytyksen jos tyhjässä kodissa on ylimääräistä liikettä. Varashälyttimet reagoivat ovien ja ikkunoiden aukeamiseen ilman asianmukaisia avaimia tai koodeja. Palohälytys ja vuotohälytys lähtevät automaattisesti jos sensorit havaitsevat savua tai kosteutta. Ne voivat myös hälyttää ja sytyttää valot päälle niin, että nukkujatkin havahtuvat varmasti.  Vesijohtojärjestelmä reagoi vuotavaan vesikalusteeseen.

Älykodit tuovat monenlaisia ratkaisuja myös vanhusten asumiseen. Itsestään sammuvat liedet, uunit ja kahvinkeittimet ovat jokapäiväistä turvallisuutta lisäävä asia. Sängyn viereen tai ulko-ovelle asetettava älymatto voi hälyttää apua jos vanhus joko liikkuu epätavanomaiseen aikaan tai on ollut liian pitkään liikkumatta.

Monella meistä on jo älyä eli erilaisia älykkäitä ratkaisuja kodissaan. Tulevaisuudessa niiden määrä varmasti lisääntyy niin uudisrakentamisessa kuin vanhoissakin taloissa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *