Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Määräenemmistöllä purkamaan?

Hallitusohjelman yhtenä tavoitteena on täydennysrakentamisen päätöksenteon helpottaminen. VTT laatii parhaillaan selvitystä siitä, miten täydennysrakentamista ja purkavaa lisärakentamista voitaisiin edistää.

Täydennysrakentaminen voi olla kokonaan uuden rakennuksen, lisäkerrosten, laajennusosien tai ullakkojen rakentamista. Olemassa olevaa rakennuskantaa täydennetään tiivistämällä väljyyttä pois.

Purkavassa lisärakentamisessa vanhat rakennukset puretaan ja korvataan kokonaan uusilla. Tämä on varteen otettava vaihtoehto silloin, kun vanha kanta on suurten korjausten tarpeessa tai sitä ei voida korjaamallakaan saattaa nykyvaatimusten mukaiseksi.

Nykyinen laki vaatii täydellistä yksimielisyyttä

Yhdeksi pullonkaulaksi on noussut nykyinen asunto-osakeyhtiölaki, joka edellyttää purkamispäätökseen kaikkien osakkaiden suostumusta eli täydellistä yksimielisyyttä. Käytännössä tähän ei voida asunto-osakeyhtiöissä tavallisesti päästä.

Oikeusministeriössä pohditaan, voisiko tätä vaatimusta lieventää. Purkamispäätös voitaisiin esimerkiksi tehdä määräenemmistöllä silloin kun tarkoituksena on rakentaa talo uudestaan nykyvaatimuksia vastaavaksi ja tehokkaammaksi. Tällöin yksi tai muutama yksittäinen osakas ei voisi estää alueen tai asumisen kehittämistä.

Esitys voi kuulostaa hurjalta, mutta tavoite on ymmärrettävä. Vanhoista taloista ei välttämättä saada korjaamallakaan houkuttelevia.

Jos enemmistö osakkaista olisi valmis korvaamaan kotinsa kokonaan uudella, on sekin hurjaa, että yksi vastaan hangoitteleva osakas voi sen estää.

Tulee olemaan mielenkiintoista seurata tulevaa keskustelua ja päätöksentekoa asiasta!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *