Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Lumikaaos koettelee taloyhtiöitä

Viime viikolla Etelä-Suomeen satoi lunta poikkeuksellisen paljon ja poikkeuksellisen lyhyessä ajassa. Lumitilanne muuttui nopeasti ja varsinkin kaupunkien keskustat ovat paikoin hankalassa tilanteessa. Lisää lunta on luvattu tälle viikolle, eikä viime viikon lumiakaan ole vielä ehditty kaikin paikoin aurata ja varsinkaan kuljettaa pois lumenkaatopaikalle. Aurausvallit ja lumikasat voivat olla riesana vielä jonkin aikaa.

Hankalakaan lumitilanne ei kuitenkaan vapauta kiinteistönomistajaa huolehtimisvastuusta. Lumikaaoksen keskelläkin tämän on huolehdittava, ettei lumi tai jää aiheuta vaaraa kiinteistön alueella liikkuvalle. Lisäksi pelastustiet tulee pitää ajokelpoisina kaikissa olosuhteissa.

Lumen tai jään aiheuttamat vaaratilanteet tulee poistaa mahdollisimman nopeasti. Mikäli esimerkiksi katolle ei päästä pudottamaan lunta, tulee alue rajata puomein ja kyltein ja estää kulkijoiden pääsy alueelle.  Myös asukkaan ja osakkaan velvollisuus on ilmoittaa isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle katon reunalta roikkuvista jäistä tai liukkaasta pihasta.

Taloyhtiön huolellisuusvelvoite alueensa turvallisuudesta on vahva. Jos vahinko sattuu niin ensi sijaisesti korvausvastuu on taloyhtiöllä. Taloyhtiö voi sitten kääntyä esimerkiksi kiinteistönhuoltoyhtiön puoleen mikäli tämä ei ole hoitanut omia sopimusvelvoitteitaan.

Kattojen ja kulkuväylien lisäksi kannattaa tarkkailla myös parvekkeita. Niillekin voi kertyä vaarallisesti lunta ja jäätä tai vedenpoisto voi tukkeutua. Voi olla perusteltua hoitaa parvekkeiden lumenpoisto taloyhtiön puolesta keskitetysti.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *