Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Lomalle lompsis – pärjääkö asunto itsekseen?

Mökkikesää suunniteltaessa kannattaa uhrata hetki aikaa sen miettimiseen, miten oma asunto pärjäilee tyhjillään pidemmän poissaolon ajan. Vaikka asuisitkin kerrostalossa, on hyvä muistaa joitakin asioita lomalle lähtiessä. Osakkaalla on velvollisuus huolehtia asunnon kunnosta myös silloin kun asunto on tyhjillään – tarvittaessa osakkaan tulee siis järjestää, että huoneiston kunto tarkastetaan ainakin silloin tällöin. Ja toki mahdollisia murtovarkauksia vastaan kannattaa suojautua, onhan kesä asuntomurtojen kulta-aikaa.

Kerro naapurille olevasi pidempään lomalla – varsinkin jos asut rivi- tai omakotitalossa. Pyydä naapuria leikkaamaan ruoho, tyhjentämään postilaatikko ja katsomaan muutenkin, että huoneistosi on asutun näköinen. Postit kannattaa kääntää loman ajaksi lomaosoitteeseen tai postitoimistoon ja laittaa Ei mainoksia –tarra postilaatikkoon. Näin lehtiä pursuava postilaatikko tai eteisen lattialla lojuva postipino – jonka näkee postiluukusta kurkatessa – ei paljasta asukkaiden poissaoloa. Älä jätä ikkunoita auki – niistä pääsevät sisään niin näppärät murtovarkaat kuin myrskytuuli ja sadekin.

Voitko jättää huoneiston avaimen naapurille tai sukulaiselle joka voisi käydä kastelemassa kukat ja samalla katsomassa, että huoneistossa on kaikki kunnossa? Jos ovessasi on turvalukko, jonka avainta ei ole taloyhtiöllä, olisi hyvä jättää sen avain loman ajaksi vaikka naapurille. Näin mahdollisessa vahinkotilanteessa tai vaikka palohälyttimen pariston loppuessa huoneistoon päästäisiin ovea tai lukkoa rikkomatta. Tavallisesti rikotun oven tai lukon kustannukset jäävät osakkaan korvattaviksi jos yleisavaimen avulla ei päästä sisälle osakkaan omien lukkoasennusten takia.

Vuokralaisten kannattaa pitää mielessä, että vuokralaista velvoitetaan ilmoittamaan vuokranantajalle huoneiston jäämisestä pitkäksi aikaa tyhjilleen. Suositus on, että ainakin kuukautta pidemmälle lomalle lähtevän vuokralaisen pitäisi tehdä ilmoitus ja järjestää huoneistoon pääsymahdollisuus.

Astian- ja pyykinpesukoneita ei saa jättää yksin päälle huoneistoon lyhyenkään poissaolon ajaksi. Koneen poistovedet saattavat vuotaessaan tehdä pahaa jälkeä keittiön alakaapeille ja lattiapinnoille. Koneiden vesihanat ja virrat on muistettava sulkea erityisen huolellisesti lomaa edeltävän pesukerran jälkeen. Myös vesihanoja ja wc-altaita kannattaa kuunnella lähdön hetkellä tarkalla korvalla. Vuotava vesikalusto voi aiheuttaa isot kulut asukkaalle tai taloyhtiölle jos vuotoon ei heti puututa. Sulje kaikki mahdolliset sähkölaitteet, myös valmiustilat. Näin pienennät tulipalovaaraa ja säästät lisäksi sähköä.

Mikäli olet akvaarion omistaja, pyydä naapuria tai tuttavaa käymään silloin tällöin katsomassa, että akvaariossa on kaikki hyvin ja että vedet ovat edelleen säiliön sisäpuolella. Akvaariovuodot aiheuttavat ikävää jälkeä niin omassa asunnossa kuin alemmassa kerroksessakin.

Mukavaa kesää ja lomaa, muistetaan huolehtia myös asunnoista!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *