Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Lisääkö korona taloyhtiölainojen riskiä?

Suomessa on jo jonkin aikaa varoiteltu taloyhtiölainojen suurista määristä ja osuuksista. Erityisesti kovan hintaisissa uusissa taloyhtiöissä osakkaan oma maksuosuus eli osakkeiden myyntihinta voi olla kovin pieni suhteessa asunnon todelliseen kokonaishintaan eli ns velattomaan hintaan. Tämä tarkoittaa, että oman asuntolainan lisäksi osakkaan vastuulla on myös huoneistoa rasittava osuus taloyhtiön rakennusaikaista lainaa. Joissakin kohteissa taloyhtiölainan osuus voi olla reilusti suurempi kuin osakkeiden myyntihinta.  Jo vuonna 2018 yhdeksässä kymmenestä uudiskohteesta oli Suomen Pankin mukaan taloyhtiölainaa.

Finanssivalvonta varoitti jo vuonna 2018, että korkojen noustessa korkokustannuksen nousu näkyy sekä oman asuntolainan korossa että rahoitusvastikkeessa, jolla osakkaat tavallisimmin lyhentävät taloyhtiön lainaa.  Saman varoitus pätee tilanteeseen, jossa osakkaan maksukyky heikkenee muista syistä, esimerkiksi lomautuksen tai varsinkin pitkäaikaisen työttömyyden takia.

Pankit neuvottelevat tällä hetkellä yksityisasiakkaiden kanssa lainojen lyhennysten järjestelyistä koronan tuomien lomautusten aiheuttamien yllätyksellisten maksuvaikeuksien takia. Moni pankki tarjoaa asuntovelallisille 6-12 kuukauden lyhennysvapaata aikaa helpotukseksi talousvaikeuksiin. Saa nähdä, kuinka nopeasti vastaavat neuvottelut alkavat taloyhtiölainojen osalta.

Isännöintiliitto varoitti taloyhtiölainojen maksurästeistä viime joulukuussa ja totesi, että suuri riski piilee erityisesti uudiskohteiden ylisuurissa taloyhtiölainoissa. Isännöintiliiton mukaan on vaarallista, jos kaikki matalalla myyntihinnalla ostaneet eivät ole täysin ymmärtäneet, että suureen taloyhtiölainaan liittyy suuret kuukausittaiset rahoitusvastikkeet. Monissa tapauksissa uudiskohteen taloyhtiölainan lyhennykset eivät ala välittömästi, vaan muutaman lyhennysvapaan vuoden jälkeen. Tästä voi syntyä illuusio todellista edullisemmista asumiskustannuksista.

Yhtenä ratkaisuna Isännöintiliitto esittää, että huoneiston hallintaanottoprosessia tulee nopeuttaa silloin, kun osakkaalla on maksurästejä maksamattomista vastikkeista. Nykyisellään hallintaanottoprosessi vie vähintään puoli vuotta, jona aikana rästit ehtivät kasvaa suuriksi. Pahimmillaan maksut kaatuvat muiden osakkaiden maksettaviksi, jolloin lumipalloefekti voi käynnistyä.

Olisiko Isännöintiliiton esitystä on syytä harkita nyt kun koronan vuoksi tehdään muitakin nopeita, väliaikaisia säädösmuutoksia? Nopeutetulla huoneiston hallintaanotolla taloyhtiö pääsee nopeammin vuokraamaan huoneistoa ja sillä on ainakin teoreettisesti paremmat mahdollisuudet saada osakkaan maksurästit kuitattua. Rästit eivät myöskään ehdi kasvaa yhtä suuriksi jos hallintaanotto voidaan tehdä nopeammin.

Meillä ei ole varaa päästää elinvoimaisia yrityksiä konkurssiin koronan vuoksi. Sama koskee myös taloyhtiöitä – osakkaiden maksuvaikeudet alkavat ennemmin tai myöhemmin realisoitua myös taloyhtiöiden maksuvaikeuksiksi. Tähän on hyvä varautua ja käydä keskustelua mahdollisista keinoista estää taloyhtiöiden ajautumiset maksuvaikeuksiin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *