Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Lisäaikaa ja lisähämmennystä yhtiökokousten järjestäjälle

Viime viikon lopussa uutisoitiin kaksi merkittävää asiaa kevään yhtiökokouksiin liittyen: lisäaikaa niiden järjestämiseen sekä hämmentävä tulkinta kokoontumisrajoituksista.

Ensinnäkin taloyhtiöt saavat siis tänäkin vuonna lisäaikaa yhtiökokouksiensa pitämiseen. Oikeusministeriössä on valmisteilla aikalisä joka mahdollistaisi yhtiökokouksen pitämisen syyskuun loppuun saakka. Tämä muutos toisi siis pääsääntöisesti kolme kuukautta lisäaikaa, kun suurimmassa osassa yhtiöitä kokous olisi muutoin pidettävä kesäkuun loppuun mennessä.

Viime vuonna moni yhtiö otti käyttöön etäkokoukset ja erilaiset osallistujien turvaamiseksi tehdyt järjestelyt yhtiökokouksissa. Tätä oppia tullaan todennäköisesti tarvitsemaan tänäkin vuonna kun yhtiökokouksia järjestetään varsinkin jos lisäaikaa ei haluta käyttää hyväksi esimerkiksi remonttipäätösten takia.

Toinen uutinen olikin astetta hämmentävämpi. Aluehallintoviranomaisen uunituoreen tulkinnan mukaan koronaan liittyvät kokoontumisrajoitukset eivät koskisi taloyhtiöitä. Kokouksissa on kuitenkin noudatettava koronaturvajärjestelyjä eli esimerkiksi hyvää käsihygieniaa ja turvavälejä.

Perusteluna aluehallintoviranomainen toteaa, että yhtiökokoukset ja muut sääntömääräiset tai lakimääräiset kokoukset, joihin voivat osallistua vain kutsutut tai yhteisön jäsenet, eivät ole yleisötilaisuuksia kokoontumislaissa tarkoitetussa mielessä. Asunto-osakeyhtiöiden lisäksi ao kohdassa mainitaan myös osakeyhtiöt, osuuskunnat sekä rekisteröidyt yhdistykset.

Näitä kokouksia eivät aluehallintoviranomaisen tulkinnan mukaan koske kokoontumisrajoitukset, mutta tartuntatautilain mukaiset määräykset terveysturvallisuudesta koskevat. Aluehallintoviranomainen suosittelee joka tapauksessa, että kokoukset järjestetään mahdollisuuksien mukaan etäyhteydessä.

Tulkinta perustuu eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisuun, jonka mukaan tartuntatautilain pohjalta tehdyt rajoitukset kokoontumisvapauteen rajoittavat perusoikeuksia eikä rajoituksista voi poiketa kuin lailla. Tällöin aluehallintoviranomaiset eivät voi tartuntatautilain nojalla päättää yleisten kokousten kieltämisestä.

Uudesta tulkinnasta huolimatta on varmaan hyvä harkita vahvasti etäkokouksen järjestämistä. Sen lisäksi, että etäkokous on koronaturvallinen ratkaisu, on se kokemusten mukaan myös osallistujamäärää lisäävä ratkaisu. Viime vuonna monessa taloyhtiössä huomattiin, että etäkokoukseen osallistuu usein isompi osa osakkaista kuin läsnäolokokoukseen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *