Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Lisää rakennuspalikoita taloyhtiön hyvään hallintoon

Viime viikolla julkistettiin pitkään valmisteltu Taloyhtiön hyvä hallintotapa –suositus. Valmistelua tehtiin Isännöintiliiton, Kiinteistöliiton, Kiinteistöalan hallitusammattilaisten AKHAn sekä oikeusministeriön voimin. Suosituksen takana ovat siis kaikki merkittävät asumisen hallinnon parissa työskentelevät toimijat.

Suositus on melkoisen pitkä ja kattaa monia sellaisia taloyhtiön hallintoon liittyviä asioita, joista laki ei varsinaisesti määrää. Suositus on siis askel lakien ja säädösten yläpuolelle ja täydentää erityisesti asunto-osakeyhtiölain määräyksiä. Lain kirjainta on jokaisen taloyhtiön noudatettava. Hyvin hoidetussa taloyhtiössä kannattaa lain lisäksi tutustua myös hyvään hallintotapaan.

Hyvä hallintotapa antaa taloyhtiön johdolle konkreettisia ohjeita sekä malleja ja käytäntöjä eri tilainteisiin. Hyvä halllintotapa korostaa toiminnan suunnitelmallisuutta ja läpinäkyvyyttä. Siinä suositellaan mm, että taloyhtiön on hyvä laatia strategia. Käytännössä tämä tarkoittaa siis, että hyvin hoidetussa taloyhtiössä tunnetaan osakkaiden tahtotila ja suunnitellaan pitkäjänteisesti toimintaa sen perusteella. Ei mitään sen kummempaa tai varsinkaan vaikeaselkoista. Strategian ei tarvitse olla juhallinen neliväriopus tai sanahelinää, vaan pikemminkin konkreettinen ilmaus taloyhtiön kehittämistavoitteista ja toimintatavoista. Voisiko tämä olla se ensimmäinen askel, jonka sinun taloyhtiösi ottaa tiellä entistä parempaan hallintoon? Taloyhtiöstrategian laadinta?

Suositus korostaa suunnitelmallisuuden lisäksi viestinnän merkitystä. Suunnitelmallisella viestinnällä voidaan merkittävästi parantaa vuorovaikutusta ja yhteisöllisyyttä taloyhtiössä sekä lisätä toiminnan avoimuutta. Moni taloyhtiön ongelma olisi vältettävissä, jos tiedon jakamista ja keskustelua osakkaiden ja hallinnon kesken olisi enemmän. Uuteen hallintotapasuositukseen on sisällytetty jo aikaisemmin julkaistu Viestintäsuositus taloyhtiöille –materiaali.

On hyvä, että lakeja ja säädöksiä täydennetään hyviin käytäntöihin kannustavilla ohjeilla ja suosituksilla. Hyvään hallintotapaan kannattaa tutustua ja poimia sieltä parhaat asian omaan taloyhtiöön sovellettaviksi. Hyvää alkanutta syksyä ja sen myötä hyvää hallintoa taloyhtiöösi!

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *