Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Lintujen talviruokinta ja taloyhtiöt

Birdlifen mukaan Suomessa on noin 240 pesimälajia, joista noin 70 viettää myös talven Suomessa. Vaikka ruoan löytäminen on linnuille talvella haasteellista, on se monille lajeille kuitenkin parempi vaihtoehto kuin pitkä ja vaikea muuttomatka etelään.

Ihmisen tarjoama ruoka helpottaa Suomessa talvehtivien lajien selviämistä talven yli. Tällaisia lajeja ovat mm talitiainen, sinitiainen, viherpeippo, mustarastas ja pikkuvarpunen, joita voi nähdä lintujen ruokintapaikoilla talvisin. Pakkasen kiristyessä lintujen ravinnontarve kasvaa, koska ruoan energia auttaa niitä selviämään pakkassäästä. Erityisesti tällöin ihmisten ruokinta-apu on arvokasta.

Missä lintuja voi ruokkia?

Asunto-osakeyhtiölaki ei määrää lintujen talviruokinnasta. Sen sijaan talon järjestyssäännöissä – tai miksei yhtiöjärjestyksessäkin – voidaan määrätä, missä ja miten lintuja saa ruokkia. Suurin häiriöriski lintujen ruokinnassa liittyy hygieniaan – ruoan karisemiseen, lintujen ulosteisiin sekä nelijalkaisten vieraiden hakeutumiseen lintujen ruokintapaikoille.

Mikäli ruokintaan halutaan järjestyssäännöissä puuttua, kannattaa se ainakin rajata talvikauteen ja taloyhtiön piha-alueeseen, jolloin hygieniahaitta minimoidaan. Parveke- ja ikkunalautaruokinnassa lintujen jätöksiä ja ruokaa voi helposti joutua naapurin parvekkeelle ja ikkunalaudalle. Kesäaikaan linnut eivät tarvitse ihmiseltä ruokaa, vaan ruoka houkuttelee helpommin hiiriä, rottia ja muita eläimiä.

On aivan mahdollista määrätä myös, että ruokintaan tarvitaan hallituksen erityinen lupa. Tällöin hallitus voi määrätä, missä ja miten ruokinta järjestetään Mahdollisen luvan yhteydessä on hyvä myös sopia, kuka vastaa ruokintapaikasta ja erityisesti sen siisteydestä.

Birdlifen suosituksen mukaan ruokintapaikka olisi hyvä sijoittaa vähintään kymmenen metrin päähän rakennuksista. Tällöin linnut eivät säikähtele ja lentele päin ikkunoita yhtä helposti kuin rakennuksen välittömässä läheisyydessä. Samalla ulosteet ja ruoan jätteet pysyvät kauempana itse rakennuksesta eikä ruokinta häiritse niitä asukkaita, jotka eivät nauti lintujen katselusta.

Mikäli mahdollista, ruokintapaikka kannattaa sijoittaa puiden tai pensaiden läheisyyteen. Nämä antavat linnuille suojaa niin tuulelta kuin saalistajiltakin, joita kaupungissakin riittää.  Ruokintapaikan puhdistettavuuteen kannattaa kiinnittää huomiota – muovi ja metalli ovat puuta helppohoitoisempia.

Lintujen talviruokinta on suositeltavaa ja monet asukkaat seuraavat mielellään lintuja pihapiirissä. Ruokinta tulee kuitenkin järjestää ensinnäkin linnuille asianmukaisesti ja turvallisesti ja toiseksi siten, ettei ruokinnasta aiheudu häiriötä asukkaille.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *