Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Liisan liukkaat ovat täällä taas

Ensimmäiset liukkaat on jo eletty ja hiekoituskausi saatu käyntiin.Talvi ja lumi on mukava asia ja on hienoa, että meiltä löytyy kaikki neljä vuodenaikaa. Kiinteistönomistajille talvi tuo kuitenkin joitakin haasteita, jotka on hyvä tietää ja huolehtia.Yksi niistä on jalkakäytävien kunnossapito talon kohdalla, joka on toisinaan taloyhtiön, toisinaan kunnan vastuulla. Käytäntö vaihtelee kunnittain ja saman kunnan sisälläkin voi olla erilaisia alueita.

Onhan taloyhtiössäsi selvää, kuka vastaa katujen ja jalkakäytävien kunnossapidosta taloyhtiön kohdalla?

Lähtökohta on, että kiinteistönomistaja vastaa kiinteistön edessä kulkevan jalkakäytävän talvikunnossapidosta samalla tavoin kuin kiinteistön alueella kulkevista väylistä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kiinteistönomistajan – esimerkiksi taloyhtiön – on hoidettava lumen ja jään poisto sekä hiekoitus jalkakäytävällä. Kiinteistönomistaja voi myös joutua vastuuseen, mikäli joku liukastuu ja loukkaa itsensä alueella.

Sovi talvikunnossapidosta huolellisesti

Käytännössä talvikunnossapidosta sovitaan tavallisesti kiinteistönhuoltoyrityksen kanssa. Sopimukseen on tärkeää kirjata yksityiskohtaisesti sovittavat tehtävät ja niiden ajoitus. Kannattaa myös kirjata, kenen vastuulla on liukkauden valvonta ja sen seurauksena tehtävien organisointi ja mahdolliset varotoimenpiteet.  Näin taloyhtiö voi osoittaa toimineensa huolellisesti ja välttää mahdollisen vastuun vahinkotilanteissa.

Esimerkiksi Turun kaupungin verkkosivuilta löytyy yksityiskohtainen kartta siitä, mitkä katualueet ovat kaupungin ja mitkä kiinteistön hoidossa.

Kiinteistön vastuulla olevilla jalkakäytävillä kiinteistönomistajan on poistettava lumi ja jää tontin kohdalta sekä hiekoitettava jalkakäytävä tarvittaessa. Mahdolliset lumivallit sekä kertynyt hiekoitushiekka tulee siivota ja kuljettaa pois. Kunnossapitovastuuseen kuuluu myös huolehtia, että jalkakäytävän vieressä olevat katuojat, sadevesikourut, ojarummut sekä hulevesikaivojen kansiritilät pysyvät lumesta ja jäästä vapaana.

Vastuiden selvittämisen ja talvikunnossapidosta sopimisen lisäksi kannattaa varmistaa, että taloyhtiön vakuutusturva on kunnossa. Tärkeintä on pyrkiä välttämään vahingot, mutta toissijaisesti on myös hyvä huolehtia siitä, ettei joudu vastuuseen mahdollisen vahingon sattuessa. Huolellinen toiminta auttaa molemmissa asioissa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *