Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Lämpöä kiitos!

Pakkanen on paukkunut jo viikon päivät ja alkavalle viikolle luvataan vähintäänkin yhtä kylmää. Taloyhtiöiden lämmitys on kovilla ja termostaattien toiminta jatkuvassa testissä. Yöt ovat kylmiä, mutta päivällä aurinko lämmittää ja lämpötilaerot eri vuorokaudenaikoina ovat suuria.

Taloyhtiöissä osakkaat maksavat lämmityskulut hoitovastikkeessaan  tai vuokrissa. Mekanismi ei välttämättä kannusta energian säästämiseen, kun säästötoimet eivät näy suoraan omassa kukkarossa. Taloyhtiöiden – jopa samanlaisten – välillä onkin suuria eroja lämmön kulutuksessa. Yksittäisten osakkaidenkin energian käytöllä on merkitystä kokonaisuuden kannalta, joten oikeasta lämmityksestä ja ilmanvaihdosta kannattaa taloyhtiöissä pitää huolta.

Tavoitteena tasainen lämpötila koko taloyhtiössä

Taloyhtiö voi päättää yhtiökokouksessa tavoiteltavasta lämpötila-alueesta asunnoissa lämmityskauden aikana. Oleskelutiloissa se voi olla esimerkiksi 20-22 astetta, makuuhuoneissa alhaisempi. Mikäli huoneiston lämpötila poikkeaa tästä, tulee asukkaan ilmoittaa asiasta huoltoyhtiölle, joka käy tarkastamassa tilanteen. Ihannetilanteessa kaikissa huoneistoissa on tasainen yhtenäinen lämpötila. Varsinkin vanhoissa taloissa tämä on usein haasteellinen tavoite.

Mikäli lämpötilaerot huoneistoissa ovat jatkuvasti suuret eikä niitä saada korjattua, kannattaa harkita lämmitysverkoston perussäätöä. Perussäätö tai tasapainotus on kohtuullisen laaja kokonaisuus, jossa lämmitysverkoston kunto arvioidaan ja tehdään mahdolliset korjaukset ja säädöt. Tavoitteena on tasapainotettu lämmitysjärjestelmä ja tasaiset huonelämpötilat.

Energiaa voi ja kannattaa säästää pakkasellakin

Pakkaspäivinä kannattaa kiinnittää erityistä huomiota tuulettamiseen. Nopea ristiveto on ainoa pakkaskelin tuulettamistapa.  Ikkunaa ei saa jättää pitkäksi aikaa auki tai edes raolleen. Se paitsi viilentää huonetta turhaan voi myös sekoittaa termostaatit.

Vesikiertoisten pattereiden lämpötila kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Mikäli patteri ei lämpene tasaisesti, saattaa se olla ilmaamisen tarpeessa. Tällöin patteriin sisälle päässyt ilma poistetaan, jolloin lämmitysvesi pääsee jälleen kiertämään patterissa tasaisesti.

Käytä lämmintä vettä säästeliäästi. Noin kolmasosa asumisen energian kulutuksesta menee käyttöveden lämmittämiseen. On laskettu, että vajaan kolmen minuutin suihku kuluttaa energiaa yhtä paljon – yhden kilowattitunnin – kuin jääkaappi kahden vuorokauden aikana.

Pakkaspäivänä sisällä ei tarvitse tarjeta sortseissa ja t-paidassa. 20-22 asteen lämpötila riittää hyvin sisällä kelillä kuin kelillä.

Lämmitetään pakkasellakin, mutta fiksusti. Lämpölaskun määrittää kaksi tekijää – energian käyttö ja sen hinta. Käyttö on pitkälti asukkaiden omissa käsissä, vaikutetaan siis siihen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *