Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Lähiöohjelmaan kolme aluetta Turusta

Yhteensä 1,5 miljoonaa suomalaista asuu lähiöissä. Lähiöiden kehittäminen onkin vahvasti yhteydessä asukkaiden hyvinvointiin sekä rakennetun ympäristön toimivuuteen ja kuntien talouteen. Hallitusohjelmaan on kirjattu lähiöiden kehittämisen tavoitteeksi asuinalueiden kokonaisvaltainen ja pitkäjänteinen myönteinen kehitys, joka tuottaa asukkaille hyvinvointia ja alueille elinvoimaisuutta. Yksi työväline tässä on vuosina 2020-2022 suurimmissa kaupungeissa toteutettava ns lähiöohjelma jota koordinoi ympäristöministeriö.

Lähiöohjelman rahoittamat kohteet valittiin viime viikolla. Turusta siihen on päässyt mukaan hyvä määrä eli kolme turkulaista lähiöiden kehittämiskokonaisuutta.  Mukaan valitut alueet ovat:

  • Elinvoimainen Pansio-Perno
  • Uudistuva kumppanuuksien Runosmäki
  • Yhteisöllisesti kehittyvä Lauste

Turun kaupunki laatii näihin lähiöihin kolmevuotiset kehittämissuunnitelmat, joiden pohjalta lähiöitä kehitetään haluttuun suuntaan – elinvoimaisiksi, uudistuviksi ja yhteisöllisesti kehittyviksi alueiksi.

Ohjelmaa koordinoi ympäristöministeriö ja lisäksi siihen osallistuvat sosiaali- ja terveysministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, sisäministeriö ja oikeusministeriö sekä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA.

Näiden toimijoiden osallistumisella tavoitellaan poikkihallinnollisia toimia, joilla voidaan mm ehkäistä asuinalueiden eriytymistä, lisätä niiden asukkaiden hyvinvointia ja osallisuutta, edistää asuinalueiden elinvoimaisuutta sekä turvata niin asumisen kuin palveluidenkin hyvä taso lähiöissä.

Turussa on hyvää historiaa ja näyttöjä onnistuneesta lähiöiden kehittämisestä aiemmiltakin vuosilta. Esimerkiksi Turun kaupungin ja RAKLIn muutaman vuoden takaisessa klinikkahankkeessa haettiin Turusta mallia lähiöiden kehittämiseen Pansio-Pernon, Halisten ja Varissuon alueilla.  Tässäkin tehtiin poikkihallinnollista yhteistyötä ja haettiin alueiden omia vahvuuksia ja profilointia.  Alueidentiteetin vahvistamisella lisättiin asukkaiden sitoutumista asuinalueeseensa sekä parannettiin turvallisuuden tunnetta. Alueiden tiloja avattiin kuntalaisten käyttöön ja mahdollistettiin myös oma-aloitteinen ja itseohjautuva toiminta omalla asuinalueella. Kansalaistoiminnan ja järjestöjen edustajat kutsuttiin mukaan aluetyöhön.

On hienoa, että Turku on aktiivinen lähiöidensä kehittämisessä. THL:n parin vuoden takaisen tutkimuksen mukaan Turussa lähiöiden eriytyminen etnisen ja tulotason mukaisesti on ollut selvempää kuin Helsingissä ja Tampereella. Muutokset eivät kuitenkaan ole dramaattisia, joten nyt on hyvä aika puuttua kehitykseen ja katkaista eriytymiskehitys. Tällä parannetaan kaikkien asukkaiden hyvinvointia ja alueiden elinvoimaisuutta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *