Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kynttilä – kaunis, mutta valvomatta vaarallinen

Kynttilää  ei pidä jättää valvomatta palamaan koskaan, ei edes parvekkeelle. Tästä tuli ikävä muistutus joulupäivänä kun parvekkeella poltettu kynttilä aiheutti tulipalon kerrostalossa Kaarinassa. 

Turvallisinta on valita sähköiset tai paristoilla toimivat jouluvalot. Nykyisin Led-kynttilöiden valikoima on iso ja liekit ovat yllättävän aidon näköisiä. Niitäkään ei tule jättää asuntoon päälle yksinään. 

Mikäli kynttilöitä poltetaan, on niitä valvottava koko ajan. Jos huoneesta poistutaan, tulee ne sammuttaa. Itse pidän kynttilöistä ja poltan niitä paljon, mutta vain huoneessa, jossa joku on paikalla. Käytän aitojen kynttilöiden lisäksi myös ledejä, jotka sopivat paikkoihin, joissa kynttilää ei valvota koko ajan. 

Kun olin lapsi, meillä oli kuusessa aidot kynttilät metallisissa kynttilänjaloissa, joille yritettiin löytää kantavat ja vahvat oksat. Oksan yläpuolella piti lisäksi olla tyhjää tilaa. Nyt ajatus tuntuu aivan mahdottomalta, en  uskaltaisi polttaa kuusessa aitoja kynttilöitä. 

Kynttilää tulee polttaa vain palamattomalla ja sulamattomalla alustalla. Kynttilän ympärille tulee jättää riittävästi tilaa, esimerkiksi kirjahylly ei ole sopiva paikka kynttilälle. Verhojen ja muiden tekstiilien lähellä kynttilöitä ei tule koskaan polttaa. 

Kynttilä on kaunis talven ja joulun koriste, mutta sen polttamiseen tulee suhtautua vastuullisesti. Valvomaton pienikin kynttilä voi aiheuttaa ison palon. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *