Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Kuumat asunnot ja tukalat yöt – lyhyt selviämisopas

Kuumat yöt ovat harvinainen, mutta tänä kesänä kovin ajankohtainen ongelma Suomessa. Helteet ovat jatkuneet viikkoja, lämpöennätyksiä hätyytellään ja asunnot alkavat olla tukalan kuumia. Luvassa on edelleen jatkuvaa hellettä eli helpotusta ei ole odotettavissa.

Mikä avuksi jos uni ei tule kuumassa makuuhuoneessa? Harvoilla on asunnossaan ilmastointia tai viilentävää ilmalämpöpumppua. Erilaiset viilentimet ja tuulettimet on myyty tänä kesänä loppuun, eivätkä ne välttämättä sovi jokaiseen makuuhuoneeseen.

Alla on lista asioista joilla voi koettaa helpottaa oloa helteessä erityisesti illalla ennen nukkumaan menoa:

 1. Muista juoda runsaasti ja myös mehuja tai kivennäisvettä, jotta kehosi suolatasapaino ei häiriinny. Vältä alkoholia ja kofeiinia helteellä.
 2. Pysyttele varjossa ja vältä raskasta fyysistä ponnistelua. Ota kylmä suihku tai pulahda uimaan.
 3. Tuuleta asuntoa mieluiten varjon puolelta ja jos mahdollista, tee ristiveto. Tuuleta erityisesti aikaisin aamulla ja myöhään illalla kun ilma on viileämpää.
 4. Älä päästä aurinkoa paistamaan suoraan huoneistoon ja kuumentamaan sitä. Käytä mahdollisimman vaaleita verhoja ikkunoiden edessä.
 5. Varmista, että kaikki turhat lattialämmitykset yms ovat pois päältä.
 6. Sammuta kaikki turhat sähkölaitteet ja vältä uunin sekä saunan käyttöä.
 7. Nuku kotisi viileimmässä paikassa.
 8. Nuku pelkän lakanan kanssa ja viilennä se pakastimessa. Voit myös ottaa kylmävaraajan esimerkiksi sukan sisällä vuoteeseen viilentämään.
 9. Monet julkiset tilat, kauppakeskukset, pankit yms ovat viilennettyjä tiloja joissa voit saada hetkellistä helpotusta tukalaan oloon.
 10. Viilennä itseäsi ja lemmikkejäsi kylmällä vedellä täytetyllä suihkupullolla ja kylmiksi kastelluilla pyyhkeillä.

Hyvää ja aurinkoista loppukesää – koetetaan nauttia lämmöstä ja selvitä kuumuudesta.

 

4 kommenttia

 1. 11. Ota selvää kenen pikku kullanmurut vinguttavat mopojaan keskellä yötä kylänraitilla. Anna ohjeita näitten tyhjäpäitten vanhemmille, että kasvattaisivat lapsensa ottamaan toiset ihmiset huomioon.

 2. Tuo 11. ohje oli paras näistä!
  Jotenkin mulla on aavistus että kun kuulee muutaman mopon äänen klo 2-3 yöllä, asialla on alaikäinen jonka paikka olisi siellä viileiden lakanoiden välissä. Voi olla, että olen väärässäkin.

 3. Älä käy turhaan suihkussa, ehkä haiset hielle mutta keho tottuu ilmastoon.

 4. Liesituuletin päällä ilman suodatinta yötäpäivää…. Vihje: putsaa se helteiden aikana…

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *