Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kurkistus budjetoijan kristallipalloon

Varsinais-Suomessa monessa taloyhtiössä pidetään lähiaikoina syyskokous, jossa mm laaditaan budjetti tulevalle vuodelle. Tehtävä on aina yhtä haasteellinen – hintaennusteet ovat vielä kovin alustavia, mutta tulevan vuoden vastike pitäisi kuitenkin saada osumaan mahdollisimman lähelle oikeaa ja realistista kustannustasoa.

Mitä tiedämme vuodesta 2015 ja erityisesti asumisen kustannuksista silloin?

Suomen talous tuskin kohenee huomattavasti ensi vuonna, vaan ostovoima pysyy alhaisena, työttömyys liian suurena ja kuluttajien luottamus talouteen heikkona. Uudisrakentamisen ei odoteta kasvavan, vaan rakennussektori elää korjausrakentamisen varassa. Käynnistysavustuksen loppuminen saattaa aiheuttaa pudotuksen korjausrakentamisen volyymiin. Nähtäväksi jää, millainen vaikutus kaavaillulla perusparannuslainojen täytetakauksella tulee olemaan korjausrakentamiseen.

Kaukolämmön hintaan on varsin todennäköisesti tulossa nousua. Energiaverojen korotus nostaa hintoja vaikkei paikallisesti olisikaan paineita hinnankorotukseen. Turun seudulla (Turku, Raisio, Kaarina, Naantali) kannattaa budjetoida noin 5 % kasvua kaukolämpötaksaan. Koska kuluva vuosi näyttää varsin lämpimältä, kannattaa lämmitysenergian määrä laskea tätä vuotta suuremmaksi, tavanomaisen vuoden mukaiseksi.

Sähkön markkinahinnat ovat laskeneet jonkin verran kuluvan vuoden aikana, mikä on kompensoinut sähköveron korotuksen vaikutuksia. Ensi vuodelle on odotettavissa maltillista nousua – budjettiin voisi varata 2-3 prosentin lisän kuluvaan vuoteen verrattuna. Veden hintoihin ei alueen useimmissa kunnissa ole odotettavissa merkittäviä korotuksia. Lämmityksen hinnannousu aiheuttaa toki silti korotuspaineita vesimaksuihin.

Työmarkkinoilla noudatetaan 2013 sovittuja raameja. Siivouksessa ja kiinteistönhoidossa on todennäköisesti enemmän korotuspaineita kuin toimihenkilötyössä. Kiinteistöpalvelujen hankintaan voisi budjetoida maltillisen, 2-3 prosentin nousun.

Kiinteistöveroon on tulossa kiristyksiä sitä kautta, että valtio pakottaa kunnat nostamaan kiinteistöverojen alarajan tuntumassa olevia prosentteja. Sekä yleisen kiinteistöveron että vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveron prosenttihaarukan alarajoja esitetään nostettaviksi.

Jätteenkäsittelymaksuihin on suunnitteilla parin prosentin korotus. Mahdollisesti uutena vaatimuksena on tulossa biojätteen erilliskeräysvelvoite isommille taloyhtiöille, mutta se astuu voimaan aikaisintaan 2016 alussa. Samalla kaatopaikkajätteen keräys saattaa loppua, eli astioiden määrä ei tulisi lisääntymään, vain sisältö muuttuisi.

Näyttää siltä, että vaikka korotukset ovatkin maltillisia – keskimäärin noin 3-4 prosenttia – ovat ne silti selvästi enemmän kuin yleinen inflaatio tai palkkatulojen kehitys. Asuminen vie siis jälleen ensi vuonna tätä vuotta suhteellisesti suuremman osan kaikkien asukkaiden tuloista. Tämä kehitys ei ole toivottava eikä suotava varsinkin kun se on jatkunut samanlaisena jo vuosikausia.

Toivottavaa olisi, että kristallipallo alkaisi pian näyttää yleistä kustannuskehitystä maltillisempaa nousua asumisen kustannuksiin!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *