Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Kuntien käsissä olevat asumisen kustannukset jatkavat nousuaan

Kiinteistöliitto julkisti viime viikolla asumisen kustannuksia koskevan indeksitaloselvityksensä. Otetaanko ensin hyvät vai huonot uutiset?

Hyvänä uutinen on se, että Turussa kokonaiskustannukset ovat vain hieman keskiarvoa korkeammat. Turku ei enää keiku tilaston kärkipäässä kuten jokunen vuosi sitten. Salossa asumisen kustannustaso on jopa suurten kaupunkien alhaisimpia.  Kustannusten nousu on lisäksi ollut jonkin verran hitaampaa kuin aiempina vuosina, mitä voidaan pitää laiha lohtu -tyyppisenä hyvänä asiana.

Huonompi uutinen on se, että kustannukset jatkavat kuitenkin edelleen nousuaan koko maassa. Kunnat käyvät siis asukkaiden kukkaroilla ahkeraan – kiinteistöverot ja vesikustannukset sekä lämmön, sähkön ja jätehuollon kustannukset jatkavat nousuaan vuodesta toiseen. Jopa ylittäen reippaasti keskimääräisen inflaation.

Vaikka vuonna 2016 kustannusten nousu on ollut hieman aiempia vuosia maltillisempaa, niin ensi vuodelle ennustetaan jälleen reipasta kasvunykäystä. Kiinteistöveroon on tulossa lisäkorotus ja lämmityspolttoaineiden verot ovat nousemassa. Kiinteistöverojen voi odottaa nousevan ainakin Turussa ja Kaarinassa. Turun seudulla on lisäksi käyty vilkasta keskustelua mahdollisesta jätemaksusta ja sen vaikutuksesta jätehuollon kustannuksiin.

Asumisen kustannusten nousu vaikuttaa meistä jokaiseen. Suomen ilmasto-oloissa taivasalla on vaikea selvitä – pääsääntöisesti jokainen asuu jossakin. Kuntapäättäjien on hyvä tiedostaa, että asumisen kunnallisten kustannusten kasvaminen vaikuttaa kaikkien asukkaiden talouteen. Toivottavasti nämä vaikutukset ymmärretään aina, kun tehdään asumiseen vaikuttavia päätöksiä.

Taloyhtiöissä kannattaa muistaa, että vaikka kunta olisi kuinka ahne, voidaan yhtiöissä aina vaikuttaa asumisen kustannuksiin omilla teoilla ja valinnoilla. Hyvä isännöinti ja osaava hallitus ovat oivallisia kirstunvartijoita ja osakkaiden paras turva.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *