Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Kuka saa asua senioritalossa?

 

Korkein oikeus linjasi loppukeväästä, että liian nuorien asukkaiden asuminen senioritalon huoneistossa oli peruste huoneiston hallintaan ottamiselle. Käräjäoikeus oli päätynyt samaan lopputulokseen, kun taas hovioikeden mukaan perustetta ei ollut.

Taloyhtiön yhtiöjärjestyksen mukaan yhtiön asunnoissa saivat asua vain 55 vuotta täyttäneet henkilöt tai ruokakunnat, joihin kuuluu vähintään yksi 55-vuotias henkilö. Huoneistoja oli myös myyty ”varttuneemmalle väelle” ja nimen omaan senioriasunnoiksi.

Voiko kolmekymppinen asua senioritalossa?

Kyseessä olevan huoneiston omisti alle 30-vuotias mies ja lisäksi siinä oli vuokralaisena niin ikään alle 30-vuotias mies. Asuminen oli jatkunut jo yli kahden vuoden ajan, eivätkä nuoret asukkaat olleet aiheuttaneet häiriötä tai haittaa yhtiössä. Asunnon omistajan tarkoituksena oli, että hänen lähes 80-vuotiaat vanhempansa muuttavat ko asuntoon myöhemmin, mutta hän itse asuu huoneistossa väliajan.

Yhtiö päätti yhtiökokouksessa ottaa huoneiston hallintaansa yhtiöjärjestyksen jatkuvan laiminlyönnin perusteella. Pirkanmaan käräjäoikeus piti yhtiön päätöstä pätevänä.  Käräjäoikeuden mukaan yhtiöjärjestyksen vastainen käyttö oli oleellista ja rikkomus oli pitkäaikainen.

Turun hovioikeus puolestaan kumosi käräjäoikeuden tuomion.  Hovioikeuden mukaan rikkomuksella oli vain vähäinen merkitys sen vaikutuspiirissä oleviin, jolloin edellytykset huoneiston hallintaan ottamiselle eivät täyttyneet.

Yhtiö sai valitusluvan asiassa korkeimpaan oikeuteen. Korkein oikeus kumosi hovioikeuden päätöksen ja äänestyksen jälkeen päätyi pitämään käräjäoikeuden päätöstä oikeana. Yhtiön tulee voida puuttua yhtiöjärjestyksen vastaiseen ja yhtiön toiminta-ajatuksen kannalta keskeisen määräyksen vastaiseen menettelyyn. Rikkomuksella on korkeimman oikeuden mukaan ollut suurempi merkitys.

Päätös on selkeä linjaus siitä, että yhtiöjärjestyksen määräyksiä, jotka määrittävät asunto-osakeyhtiölle toiminta-ajatuksen, on noudatettava.

 

5 kommenttia

  1. On se kummallista että hovioikeudessa on aivan käsittämättömän väärä tuomio,,,korkeinmman oikeiden ja käräjäoikeuden mukaan asia on aivan selvä,,,miten on mahdollista oikeusvaltiossa,,,mistä näitä ala-arvoisia tuomareita ja muita uusavuttomia lakipykälien ja sääntöjen vääntäjiä riittää,,,,ei oikein näytä siltä että oikeudessa tiedetään todellisuudet,,

  2. Kyllä tässä jutussa voi olla kyse isovanhemmista,koska kyse oli alle 30 vuotiaasta lapsesta ja melkein 80 v.vanhemmista.

  3. Näinhän se meillä Suomessa. Käräjäoikeus antaa ”tuomionsa” ja Hovioikeus kääntää yleensä kupin nurin, onkohan tällä ”hovilla” käytössä aivan eri lakikirja kuin ”käräjällä”. Parhaiten sen on huomannut raiskaustuomioissa. Että näin meillä oikeusvaltio Suomessa. Niin eihän lainlaatioita ja soveltajia saa arvostella. Anteeksi.

      1. Kannattaa toki myös katsoa asunto-osakeyhtiölaki. Se selventää että yhtiö omistaa rakennuksen ja osakkeenomistajalla on vain hallintaoikeus huoneistoon.Eli omistaja, yhtiö, päättää mitä hyyryläinen eli osakas saa tehdä.

        Syykin on selvä. Yhtiö vastaa kunnossapidosta ja hallinnosta, jotta ne tulevat tehtyä. Ja jotta kunnossapito jne toimii, täytyy valtasuhteen olla selvä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *