Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Kuka kelpaa taloyhtiön hallitukseen – näköalapaikalle?

Suuressa osassa taloyhtiöitä valitaan hallitus keväällä pidettävässä varsinaisessa yhtiökokouksessa. Tämä tarkoittaa, että kohta on aika tarjoutua tai lupautua ehdolle hallitukseen, mikäli taloyhtiössä on tarvetta uudistaa tai täydentää hallitusta.

Laki asettaa joitakin kelpoisuusvaatimuksia taloyhtiön hallituksen jäsenelle. Hallituksen jäsenen on hallittava itseään ja omaisuuttaan. Henkilö, jolle on määrätty edunvalvoja, jonka toimintakelpoisuutta on rajoitettu tai joka on konkurssissa, ei voi tulla valituksi taloyhtiön hallitukseen. Hallituksen jäsenten tulee olla täysi-ikäisiä.

Vähintään yhden taloyhtiön hallituksen jäsenen asuinpaikan on lisäksi sijaittava Euroopan talousalueella. Tästä vaatimuksesta voidaan viranomaisen salliessa myös joustaa

Jäseniä tavallisesti vähintään kolme

Mikäli hallituksen koosta ei ole määräyksiä taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä, on se tavanomaisesti kolmesta viiteen. Mikäli jäseniä on tätä vähemmän, tulee hallitukselle valita vähintään yksi varajäsen.

Mikäli jäseniä on enemmän kuin yksi, valitaan hallitukselle puheenjohtaja. Puheenjohtaja voidaan valita hallituksessa tai yhtiöjärjestyksen niin määrätessä myös yhtiökokouksessa. Puheenjohtajana ei voi toimia isännöitsijä ellei yhtiöjärjestyksessä ole asiasta nimenomaista mainintaa.

Hallitus edustaa osakkaita

Vaikkei laki aseta hallituksen jäsenille varsinaisia pätevyysvaatimuksia, on näillä syytä olla riittävä osaaminen ja ymmärrys taloyhtiön asioista. Toki asiat voi oppia – hyvä tapa voikin olla, että yksi hallituksen jäsen vaihtuu kerrallaan. Tällöin uudella jäsenellä on rauha opetella asioita konkareiden seurassa.

Taloyhtiön osakkaat valitsevat hallituksen jäsenet yhtiökokouksessa eli hallitus edustaa osakkaita. Hallituksessa ei ajeta omaa etua vaan kaikkien osakkaiden yhteistä asiaa. Hallituksen jäsenten on hyvä tietää ja tarvittaessa selvittää, miten osakkaat haluavat hoitaa ja kehittää taloyhtiötä.

Taloyhtiön hallitus on näköalapaikka, jossa voi parhaimmillaan vaikuttaa omaisuutensa arvoon. Hallituksen jäsenet saavat paljon tietoa yhtiöstä ja voivat vaikuttaa siihen, miten yhtiötä johdetaan. Lähde siis rohkeasti mukaan jos sinua kysytään.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *