Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Koteihin sulkeutuminen lisää häiriöitä taloyhtiöissä

Korona on sulkenut ihmiset koteihinsa tekemään etätöitä, opiskelemaan, urheilemaan ja keksimään ajanvietettä. Koulut, päiväkodit, ravintolat ja liikuntapaikat on pääosin suljettu. Ihmisiä on kehotettu pysymään kotona ja välttämään kaikkea tarpeetonta kanssakäymistä muiden kanssa.

Koteihin sulkeutuminen tuo vääjäämättä mukanaan myös melua ja häiriöitä. Sosiaalisista ongelmista, perheriidoista ja alkoholin käytöstä on jo käyty huolestunutta keskustelua julkisuudessa. Häiriöt taloyhtiöissä ovat lisääntymään päin.

Paljonko melua taloyhtiöissä täytyy sietää ja missä menee puuttumisen raja?

Asunto-osakeyhtiölaki puhuu häiritsevästä elämästä, johon voi ja tulee puuttua. Häiritsevä elämä on jatkuvaa tai toistuvaa ja tapahtuu esimerkiksi öisin jolloin taloyhtiössä tulisi olla hiljaista. Jatkuva päiväsaikainenkin meteli voi täyttää häiritsevän elämän kriteerit.

Yksittäiset juhlat eivät pääsääntöisesti ole häiritsevää elämää, vaan kuuluvat normaaleihin asumisen ääniin. Toistuva öinen metelöinti, juhliminen tai kovaääninen juopottelu ei ole sallittua. Tällaiseen taloyhtiöissä voi ja pitää puuttua. Mutta miten?

Ihan ensimmäiseksi naapurille voi kertoa, että hänen käytöksensä häiritsee muita naapureita. Tämän voi tehdä itse – ei ehkä kesken juhlien, mutta seuraavana päivänä. Jos juhlat tuntuvat täysin riistäytyvän käsistä, kannattaa kutsua paikalle poliisi.

Mikäli tämä ai auta, tai jostakin syystä naapuria on hankala lähestyä, kannattaa kääntyä isännöitsijän tai hallituksen puoleen. Yhtiön hallitus voi antaa osakkaalle kirjallisen varoituksen, jossa viitataan tämän aiheuttamiin häiriöihin ja uhataan huoneiston ottamisella yhtiön haltuun. Mikäli häiriöt eivät varoituksen jälkeen vähene, voi yhtiö käynnistää huoneiston hallintaan oton. Tässä saatetaan tarvita naapureiden todisteluja häiriöistä, mikä on joskus vaikeaa ja hankaloittaa prosessia. Huoneiston hallintaan ottaminen ja siitä varoittaminen ovat kuitenkin käytännössä ainoita taloyhtiön käytössä olevia keinoja häiriöiden poistamiseksi.

Mikäli häiritsijä asuu vuokralla, voi vuokranantaja antaa tälle varoituksen jossa uhataan vuokrasopimuksen purkamisella. Jos varoitus ei auta vaan häiritsevä elämä jatkuu, voidaan vuokrasopimus purkaa.

Niin hallintaan ottamisen kuin vuokrasopimuksen purkamisen prosessit tulee hoitaa huolellisesti ja lain mukaisesti. Mikäli häiritsevän elämän lisäksi perheessä on muitakin ongelmia, on tärkeää, että kunnan sosiaalitoimi on mukana tilanteen selvittelyssä. Pahoin pelkään, että nämä tilanteet tulevat lisääntymään taloyhtiöissä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *